Buitenlandse pers over 'geniale' Max Verstappen: '229 punten van de 232'
i

ANP

Buitenlandse pers over 'geniale' Max Verstappen: '229 punten van de 232'

Trevor Wagener • 14:45, 31-07-2023 / Laatste Update: 06:10, 12-12-2023

Max Verstappen maakte ook in het laatste Formule 1-weekend voor de zomerpauze zijn status als kampioen meer dan waar. In België was de Nederlander opnieuw de beste in zowel de kwalificatie, de sprint shootout, de sprintrace én de hoofdrace. Hij is simpelweg niet te houden, vonden ook allerlei buitenlandse media. "Het was een verpletterende demonstratie van superioriteit", klonk het onder meer.

Hoewel Verstappen de snelste was in de kwalificatie, startte hij zondag vanwege een gridstraf vanaf de 6e plek aan de hoofdrace. Dat betekende dat hij weer eens een ouderwetse inhaalrace kon rijden. Al was voor de start wel duidelijk dat het niet lang zou duren voordat Verstappen weer aan kop zou liggen.

'Gas erop'

In Francorchamps gaat dat inhalen vlotjes met een superieure machine als die van Verstappen, meende Het Laatste Nieuws. "4e na 1 ronde. 3e na 5 ronden. Voorbij Hamilton. 2e na pas 9 ronden. Voorbij Leclerc. Leider na 17 ronden. Voorbij Pérez."

Het opvallendste volgens de analyse van de Belgische krant? "Het gebeurde allemaal zo beredeneerd en intelligent. Zonder overhaasten. Gecalculeerd. Verstappen anno 2023: niet alleen verbijsterend snel. Ook heel slim. Moeten we niet zeggen dat we met Verstappen de beste coureur van de voorbije 10 jaar aan het werk zagen?"

Check: Update na GP België! Wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen 2023 worden?

Geen pole? Geen probleem

De Franse krant L'Équipe zag ook dat Verstappen zich weinig zorgen maakte op het circuit van Spa-Francorchamps. "Zijn straf van 5 plekken op de grid veranderde er helemaal niets aan: Max Verstappen startte als 6e en won zondag de Grand Prix van België, zijn 10e overwinning van het seizoen, de 8ste op rij en zijn 45ste in zijn carrière."

En daar bleef het uit Frankrijk niet bij. "Niets stoorde de Nederlander", ging het medium verder. "Ook niet toen halverwege de regen opdook, al verloor hij bijna de controle over zijn auto. Het tastte het vertrouwen van de Red-Bull coureur niet aan", aldus L’Équipe. "Het zijn indrukwekkende cijfers voor de 2-voudig wereldkampioen die het seizoen waanzinnig blijft domineren en op weg is alle records te breken."

La Gazzetta dello Sport schreef dat het Verstappen 17 ronden kostte om terug te komen aan de leiding, die vast te houden en 'de scepter nooit meer los te laten.' "Verstappen laat opnieuw een onberispelijke prestatie zien in de Ardennen en staat nu op 1 race van het record van Sebastian Vettel van 9 opeenvolgende zeges."

Verstappen geprezen in buitenlandse media na Spa-masterclass

"De Nederlander glijdt van de achtbaan der triomfen", ging de Italiaanse krant bejubelend verder. "Hij breidt zijn voorsprong uit tot 125 punten en vernietigt het kampioenschap. Noch de gele vlag bij de start van de race, noch de regen die opdook in ronde 20, noch de spannende slip in Eau Rouge door een paar druppels kon Super Max ongerust maken."

Na 17 rondjes nam Verstappen de leiding over en 'wat volgde was een verpletterende demonstratie van superioriteit, zelfs over een coureur met dezelfde auto als hij', zo wees de BBC op het verschil van maar liefst 22 seconden met teamgenoot Pérez. "Het enige gevaar dat overbleef in de race waren enkele prikkelende berichten van zijn race-engineer Gianpiero Lambiase."

"Zo maakt hij geen vrienden', zei het Duitse Bild met een knipoog, die begrijpt hoe de band tussen 'GP’ en Verstappen is. "Lambiase blijft taai. De race-engineer is kaal, maar heeft wel haar op zijn tanden."

Cijfers

"Het was zijn 10e overwinning in 12 races en het ziet er nog steeds naar uit dat hij elke resterende race dit seizoen kan winnen, zonder waarneembare tegenstand in het verschiet", ging BBC door.

The Guardian was het met hen eens. "Verstappen was opnieuw een klasse apart op Spa-Francorchamps. Met nog 10 races te gaan is het de vraag hoe snel Verstappen zijn 3e achtereenvolgende kampioenschap binnenhaalt."

Veelvraat Verstappen

En de cijfers waarmee Verstappen dit doet? Ze zijn niet te bevatten volgens Het Laatste Nieuws. "Sinds Miami, de 5e GP van het seizoen, vielen - sprintraces en snelste ronden meegerekend - precies 232 punten te verdienen. Verstappen pakte er daar... 229 van."