Familie Mazepin wil 12 miljoen euro zien van Haas, Formule 1-team weigert én eist zelf geld van de Mazepins
i

Pro Shots

Familie Mazepin wil 12 miljoen euro zien van Haas, Formule 1-team weigert én eist zelf geld van de Mazepins

Martijn Baars • 13:36, 14-04-2022 / Laatste Update: 18:33, 08-01-2024

Het Amerikaanse Formule 1-team Haas weigert 12 miljoen euro sponsorgeld terug te betalen aan het Russische kunstmestbedrijf Uralkali van miljardair Dmitri Mazepin.

De renstal eist juist nog eens 8 miljoen euro als compensatie voor verloren inkomsten. Dat meldt de goed ingevoerde website Motorsport.com, die de zaak heeft ingezien.

Haas zegde eerder dit jaar het sponsorcontract met Uralkali op en ontsloeg de Russische coureur Nikita Mazepin, de zoon van de bedrijfseigenaar. Het team deed dat na de inval van Rusland in Oekraïne. De familie Mazepin is goede vrienden met president Vladimir Poetin. De renstal stelde de Deen Kevin Magnussen aan als vervanger van Mazepin.

Villa van 100 miljoen euro

De Italiaanse politie legde begin deze week beslag op de villa van Nikita Mazepin en zijn vader Dmitri, die een totale waarde van meer dan 100 miljoen euro zou hebben.

Reputatieschade Haas

Uralkali eiste terugbetaling van de 12 miljoen euro die het bedrijf had geïnvesteerd in de renstal, omdat Haas volgens het bedrijf niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Haas weigert dat en houdt vol dat het team het volste recht had de overeenkomst eenzijdig op te zeggen zonder financiële consequenties, omdat de sponsor “de reputatie en gunstige imago van Haas heeft geschaad”.