FIA-baas: 'Online haat zal onze sport vernietigen, het is een plaag'
i

AFP

FIA-baas: 'Online haat zal onze sport vernietigen, het is een plaag'

Jeroen Rooseboom • 16:50, 08-11-2022 / Laatste Update: 21:02, 11-12-2023

De mate van online geweld heeft een crisispunt bereikt en brengt de autosport in gevaar. Dat zei de voorzitter van de autosportbond FIA, Mohammed Ben Sulayem, dinsdag in een column op Motorsport.com. Hij reageert daarmee op doodsbedreigingen die een vrouwelijke Formule 1-steward onlangs ontving via social media.

Ben Sulayem zei dat de steward, Silvia Bellot, het doelwit was op social media nadat zij en andere stewards een boete hadden opgelegd aan Alpine-coureur Fernando Alonso. De Spanjaard zou in een onveilige auto hebben rondgereden tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten vorige maand. De sanctie werd later tenietgedaan en Alonso heeft het geweld tegen Bellot veroordeeld.

Lees ook: Helmut Marko: ‘Dit jaar zijn al 6 teams over de budget cap heen gegaan’

'Onlinemisbruik is een plaag'

Volgens Ben Sulayem zijn naast Bellot ook andere FIA-medewerkers in het verleden slachtoffer geweest van intimidatie en haatzaaiende uitlatingen. In de column stelt hij dat "online misbruik een plaag is geworden voor onze sport. Het niveau van het aanhoudende gif heeft een crisispunt bereikt. Het is tijd voor ons allemaal om ons te verenigen - en om te handelen."

Volgens de uit de Verenigde Arabische Emiraten afkomstige bestuurder hebben de uitlatingen "een verwoestend effect op onze geestelijke gezondheid en die van onze dierbaren". Ook zei hij dat als dit zo doorgaat, "het onze sport zal vernietigen". De FIA intensiveert naar eigen zeggen zijn campagne tegen online geweld, onder meer door gesprekken te voeren met sociale mediabedrijven. Daarnaast riep hij "iedereen in onze sport" op dit probleem aan te pakken. "Het moet stoppen."

Zie ook: 🎥 | Lewis Hamilton benoemd tot ereburger van Brazilië ‘en achtvoudig wereldkampioen’