Zo laat komt Max Verstappen zaterdag al in actie bij GP Bahrein
Max Verstappen na zijn zege in 2023. © AP

Zo laat komt Max Verstappen zaterdag al in actie bij GP Bahrein

08:55, 01-03-2024 / Laatste Update: 09:16, 01-03-2024

Het Formule 1-seizoen van 2024 begint deze week in Bahrein. Opvallend genoeg wordt de Grand Prix van Bahrein op zaterdag gehouden. Lees hier alles over het circuit, het programma en waarom de eerste race van het seizoen niet op zondag is.

Om maar te beginnen met die van zaterdag. Dat de race niet op zondag is, heeft allemaal te maken met de tweede race. Die is een week later in Saudi-Arabië, maar moet daar op zaterdag worden gehouden. Op zondag begint namelijk de ramadan, een belangrijke feestdag in het moslimland. Er moet minimaal één week tussen twee Grands Prix zitten en daarom moet de race vóór die van Saudi-Arabië een dagje naar achter.

Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de vrije trainingen en de kwalificatie. De details van het programma vind je hieronder.

Eerste Formule 1-race van 2024

De eerste race is altijd mega interessant. De teams laten namelijk voor het eerst écht het achterste van hun tong zien. Vorig jaar werd al duidelijk dat Red Bull enorm goed was, met een één-tweetje voor Max Verstappen en Sergio Pérez.

Nog opvallender was de vijfde plek voor Fernando Alonso in zijn Aston Martin. Dat team was de jaren ervoor hooguit middenmoter. Teamgenoot Lance Stroll werd achtste in Bahrein. 

Overigens is het niet aan te raden om de complete toekomst te voorspellen aan de hand van die eerste race. McLaren pakte geen punten in Bahrein, maar eindigde het seizoen wel als vierde met 302 punten. Daarmee haalde het Aston Martin nog in, in het constructeursklassement.

Formule 1-kalender 2024 | Max Verstappen opnieuw op zaterdag in actie

2 maart 2024, 18:03

Wie naar de kalender van het nieuwe Formule 1-seizoen kijkt, ziet bij de eerste twee races iets bijzonders: Max Verstappen rijdt niet op zondag, maar op zaterdag! In dit artikel leggen we uit waarom dat is en zie je de hele kalender voor de Formule 1-races in 2024.

Het circuit van Bahrein

Het Bahrein International Circuit ligt in de woestijn in de buurt van Sakhir. Omdat er niet veel wordt gereden op het circuit, komt er veel zand op de baan. Dat zorgt ervoor dat de F1-coureurs best even nodig hebben om grip te vinden. Het is dus even passen en meten tijdens de vrije trainingen.

Het circuit is 5,412 kilometer lang en kent in de Formule 1 vijftien bochten en drie DRS-zones. Het ronderecord tijdens een F1-race staat al sinds 2005 op naam van Pedro de la Rosa: 1:31.447. Verstappen reed tijdens de kwalificatie vorig jaar een tijd van 1:29.708. De race gaat over 57 ronden en is dus 308.238 kilometer lang.

Het Bahrein International Circuit © Formula1.com

Programma GP Bahrein 2024

Zoals gezegd is de race op zaterdag. Dat houdt in dat de eerste twee vrije trainingen al op donderdag zijn. De derde vrije training en de kwalificatie vinden op vrijdag plaats. Bekijk hieronder het complete programma en de tijdstippen.

Donderdag 29 februari

12.30 uur

Vrije training 1

 

16.00 uur

Vrije training 2

Vrijdag 1 maart

13.30 uur

Vrije training 3

 

17.00 uur

Kwalificatie

Zaterdag 2 maart

16.00 uur

Race