Magistrale Max Verstappen profiteert van vechtend McLaren-duo en wint sprintrace Oostenrijk
Max Verstappen was de McLarens te snel af. © Getty Images

Magistrale Max Verstappen profiteert van vechtend McLaren-duo en wint sprintrace Oostenrijk

12:34, 29-06-2024 / Laatste Update: 12:48, 29-06-2024

Max Verstappen heeft zaterdag de sprintrace in Oostenrijk gewonnen. De Nederlander werd in de beginfase onder druk gezet door de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri, maar hield het hoofd koel en bleef de oranje auto's voor. Piastri eindigde uiteindelijk zelfs voor Norris.

Verstappen pakte vrijdag met een duidelijke voorsprong pole position voor de sprint shootout. Norris en Piastri stonden vlak achter de Nederlander en dat beloofde veel, want McLaren maakte de laatste races een geweldige indruk. Ondertussen had de Nederlander veel aan zijn hoofd door de oplopende ruzie tussen zijn vader Jos en teambaas Christian Horner.

Jos Verstappen beschuldigt 'zielige' Christian Horner van verkapte bedreiging

29 juni 2024, 12:13

Dat het tussen Jos Verstappen en Christian Horner niet meer goed gaat komen, werd vrijdag al duidelijk. Toch gooide de vader van Max een dag later nog wat meer olie op het vuur. De vader van Max zou in Oostenrijk rondjes rijden in een oude Red Bull, maar dat zou de teambaas hebben tegengewerkt. En hij gaf Verstappen zelfs een waarschuwing.

Schitterend gevecht

Verstappen was echter fantastisch weg en sloeg meteen een gat naar het McLaren-duo. Norris liet zich niet uit het veld slaan en dichtte het gat al snel. Hij kreeg zelfs de kans om Verstappen in te halen en dat leek te lukken. Dat was buiten de drievoudig wereldkampioen gerekend.

Verstappen liet zich alleen niet zomaar uit het veld slaan en pakte op magistrale wijze de koppositie terug. Piastri profiteerde daarvan en ging zijn teamgenoot ook voorbij. Dat betekende ook direct het einde van de strijd om de leiding, want de Australiër kon het tempo van Verstappen niet bijbenen.

Norris was duidelijk sneller dan zijn teamgenoot, maar kwam Piastri niet voorbij. De voorsprong van Verstappen groeide per ronde en de Nederlander reed dan ook onbedreigd naar de winst. Piastri bleef Norris nipt voor en pakte de tweede plaats. George Russell finishte in de verder saaie race als vierde en Carlos Sainz werd vijfde.

WK-stand Formule 1 na GP Oostenrijk: Max Verstappen loopt ondanks deceptie uit

30 juni 2024, 16:50

Aan de dominantie van Max Verstappen in de WK-stand van de Formule 1 wordt in 2024 slechts lichtjes getornd. Het gaat dit jaar niet zo makkelijk als vorig jaar. De Nederlander krijgt flinke concurrentie van vooral de Ferrari's, Mercedessen en de McLarens. Bekijk hier de WK-stand in de Formule 1 na de Grand Prix van Oostenrijk.

"Toen ze uit de DRS waren verdwenen, konden we beter ons tempo rijden", vertelde Verstappen na afloop. De Nederlander had wat problemen op het rechte stuk in het begin van de race: "Dan zitten ze in de slipstream en daardoor gebruiken ze minder energie. Toen ze uit de DRS waren, kon ik het weer op een normale manier managen."

Kwalificatie

De coureurs moeten later op de dag alweer aan de bak, want zaterdagmiddag staat ook nog de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag op het programma. Verstappen lijkt daar opnieuw de grote favoriet.

Formule 1 | GP Oostenrijk 2024: zo laat komt Max Verstappen in actie

28 juni 2024, 12:00

Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk komt Max Verstappen in actie op de Red Bull Ring in Spielberg. Hij won hier al vier keer. Dit seizoen wordt er net als vorig jaar ook een sprintrace verreden. Lees hier alles wat je moet weten over het circuit en het programma.