Mercedes-baas Toto Wolff diep door het stof voor sluiten van schandalige deal: 'Hier kan ik van leren'
i

AP

Mercedes-baas Toto Wolff diep door het stof voor sluiten van schandalige deal: 'Hier kan ik van leren'

Martijn Baars • 14:53, 08-12-2021 / Laatste Update: 23:22, 11-12-2023

Mercedes heeft met onmiddellijke ingang de omstreden sponsordeal met Kingspan beëindigd. Volgens een statement van de Formule 1-renstal is in onderling overleg besloten de samenwerking te stoppen.

Lewis Hamilton maakte het zichzelf ontzettend moeilijk afgelopen weekend. De 7-voudig wereldkampioen is doorgaans uitgesproken als het gaat om maatschappelijke thema’s en misstanden in de wereld. Dit keer werd hij zelf bevraagd over een omstreden sponsordeal van zijn team Mercedes. Hamilton zei vooraf niet op de hoogte te zijn geweest van de deal en sprak direct al duidelijke taal. "We zullen zien of dat logo op de auto blijft", liet hij in Jeddah optekenen.

Verantwoordelijk voor 72 doden

In Engeland ontstond afgelopen week grote commotie, nadat Mercedes een overeenkomst sloot met Kingspan, een bedrijf dat betrokken zou zijn geweest bij de brand van de Grenfell Tower in 2017 in Londen, die aan 72 mensen het leven kostte. De gemeenschap van de wijk kwam in opstand en schreef een brief aan teambaas Toto Wolff, en zelfs de overheid riep op de deal te verbreken. Een officieel onderzoek naar de rol van het bedrijf bij de brand, loopt nog.

Mercedes is uiteindelijk gezwicht voor alle kritiek en maakte vandaag dus de breuk bekend. Wolff had eerder al zijn excuses overgebracht aan mensen die het nieuws als pijnlijk hadden ervaren. In zijn persconferentie zaterdagavond ging hij er wat dieper op in. "We willen een dialoog starten met de gemeenschap, met de overlevenden, om hun pijn beter te begrijpen. Dat proces moet nog beginnen en is gebaat bij privacy."

Over zijn eigen rol in de kwestie was hij nederig. "Hier kan ik van leren. We ontwikkelen ons allemaal in onze levens. Ik hoop betere beslissingen te nemen.”