Nieuwe verslaggeefster Stéphane Kox bij Viaplay: 'De Formule 1 is meer dan alleen Max Verstappen'
i

Viaplay Nederland

Nieuwe verslaggeefster Stéphane Kox bij Viaplay: 'De Formule 1 is meer dan alleen Max Verstappen'

Martijn Baars • 20:20, 08-12-2021 / Laatste Update: 12:15, 08-01-2024

Ze heeft heel veel racekennis en ze kent een aantal Formule 1-coureurs nog van haar eigen carrière als kartster. Maar vanaf seizoen 2022 moet Stéphane Kox ook het vragenstellen en presenteren beheersen, want zij is de nieuwe verslaggeefster bij Viaplay voor de Formule 1. Sportnieuws.nl sprak met de nieuwe 'pitreporter', die Jack Plooij moet doen vergeten.

Ervaring heeft ze nog niet in het verslaggeven, maar dat maakt Kox meer dan goed met haar kennis en ervaring in het racen. "Het stellen van moeilijke vragen moet ik nog wel leren. Ik heb geen ervaring op camera, dus moet ook nog gaan werken aan mijn eigen stijl. Maar omdat ik een aantal jongens ken vanuit mijn eigen racecarrière, hoop ik dat ik de coureurs meer benaderbaar en leuker neer kan zetten."

Lees ook: interview met de nieuwe commentatoren in de Formule 1

Heb je al berichtjes gehad van die coureurs over je nieuwe baan?

"Nee, zo intensief contact heb ik met niemand op de grid. Ik ken ze meer van dat we elkaar vaak zagen tijdens het karten. Ik hoop dat ze me nog herkennen als ik bij de seizoensopening ineens voor ze sta. Dat lijkt me sowieso leuk aan dit hele gebeuren: dat ik met ze kan praten van coureur tot coureur."

Hoe ga je de interviews aanpakken?

"Ik vind dat veel coureurs nu in een hokje geduwd worden. Daniel Ricciardo is altijd leuk en Kimi Raikkonen altijd saai. Maar elke coureur heeft veel meer kanten dan alleen wat ze laten zien op televisie. Ik hoop die kanten ook tevoorschijn te kunnen toveren. Ik blijf heel dicht bij mezelf en ga geen trucjes doen. Ik wil de coureurs op hun manier zichzelf laten zijn."

Het is nu wel klaar met je eigen racecarrière hè?

Dat is inderdaad de consequentie van het aannemen van dit werk. Maar ik stop niet helemaal hoor. In de Formule 1-weken zal het me niet lukken, maar gelukkig kan ik voor het F1-seizoen begint nog een kampioenschapje rijden. Ik ga naar de Emiraten om in de Porsche GT3-klasse mee te doen. Hopelijk kan ik dat buiten het Formule-seizoen blijven doen."

Hoe kijk jij naar de nieuwe weg die Viaplay is ingeslagen?

"De Formule 1 is meer dan de 3/4 vaste gezichten die we de afgelopen jaren hebben gezien. De sport is het allerbelangrijkst en met zo'n enorme groep mensen is dat alleen maar fijner over te brengen. Het moet draaien om de sport. Dat gaan we met deze compleet nieuwe ploeg proberen te doen. Zodat de kijker meer ziet dan alleen maar Max Verstappen. Hij is óók belangrijk en natuurlijk superpopulair, maar de Formule 1 is meer dan alleen hem."