'Oude' Fernando Alonso wil nog 2 jaar door in Formule 1: 'Het gaat om prestaties, niet om leeftijd’
i

ANP

'Oude' Fernando Alonso wil nog 2 jaar door in Formule 1: 'Het gaat om prestaties, niet om leeftijd’

Joris Kaper • 15:48, 08-04-2022 / Laatste Update: 03:02, 12-12-2023

Fernando Alonso is met zijn 40 jaar de oudste coureur die dit seizoen in de Formule 1 rijdt. Maar de Spanjaard denkt nog lang niet aan stoppen en wil nog minstens 2 of 3 jaar doorgaan: "Het gaat om je prestaties, niet om je leeftijd."

Alonso rijdt dit seizoen voor het team van Alpine en ook na dit seizoen ziet de coureur daar wel toekomst. "Maar bij een ander team is ook prima. Ik ben nog steeds snel en strijdlustig en geniet van de Formule 1. Dus ik wil nog wel een paar jaar blijven racen", aldus de 2-voudig wereldkampioen, voorafgaand aan de GP van Australië.

Geen woorden, maar daden

Vorig seizoen eindigde Alonso met 81 WK-punten boven zijn 15 jaar jongere teamgenoot Esteban Ocon (74 punten). Dit seizoen moet Alonso vooralsnog zijn teamgenoot voor laten gaan in de WK-stand.

Snelle veertigers

Alonso wordt komende juli 41 jaar, maar is daarmee nog lang niet de oudste coureur die in de Formule 1 reed. Vorig seizoen reed 'The Iceman' Kimi Raikkonen nog op 42-jarige leeftijd zijn rondjes. En in 2012 was het Michael Schumacher ('de vader van') die op 43-jarige leeftijd nog in de Formule 1 te vinden was.

Oudste Formule 1-coureur ooit

Deze snelle 'oudjes' zijn echter piepjong vergeleken bij de oudste Formule 1-coureur ooit. In 1955 stond de toen 55-jarige Louis Chiron aan de start van de GP van Monaco. De oudste winnaar van een race was Luigi Fagioli (53) en de oudste wereldkampioen Juan Manuel Fangio (46).

Jonge opvolger voor Alonso staat al klaar

Alonso liet in Australië weten geen druk te voelen van de jonge Oscar Piastri, de reservecoureur bij Alpine. "Ik voel geen druk en heb het afgelopen jaar goed gedaan. Het gaat om presteren, niet om leeftijd. Deze vragen zou ik niet krijgen als ik 25 jaar was geweest. Maar deze discussies verwacht ik ook komende zomer weer. Ik zie het wel," aldus de nuchtere Spanjaard.