Slecht nieuws voor Max Verstappen voor de start van GP van België: coureur dicht bij gridstraf
i

AFP

Slecht nieuws voor Max Verstappen voor de start van GP van België: coureur dicht bij gridstraf

Martijn Baars • 11:00, 27-08-2021 / Laatste Update: 12:10, 07-01-2024

Max Verstappen en Sergio Pérez hebben slecht nieuws gekregen voor de start van de 1e trainingsdag bij de GP van België. Leverancier Honda heeft bevestigd dat de coureurs van de Formule 1-renstal van Red Bull dit seizoen al 2 motoren hebben verbruikt en op het circuit van Spa-Francorchamps hun 3e krachtbron moeten benutten. Dat betekent dat de 2 coureurs bij een nieuwe motor, de 4e dus, gridstraffen krijgen.

Coureurs mogen in het Formule 1-seizoen 3 motoren straffeloos gebruiken. Zodra een 4e nodig is, krijgen ze wel te maken met straffen en worden ze naar achteren gezet in de startopstelling. Red Bull is het enige team dat al zo vroeg in het seizoen, met nog 12 races te gaan, in de gevarenzone zit. Vooral voor Verstappen is dat geen fijne wetenschap, aangezien hij volop in strijd is om de wereldtitel met Lewis Hamilton van Mercedes.

Botsing met Hamilton

Voor Verstappen was de slechte tijding niet helemaal nieuw. De botsing met Hamilton in de Britse Grand Prix op Silverstone kostte de Nederlander zijn 2e motor. Honda probeerde het blok te repareren voor de GP van Hongarije, maar kreeg dat niet op tijd voor elkaar, waardoor Verstappen al met zijn 3e motor moest rijden op de Hungaroring. Honda heeft nieuwe pogingen om de 2e motor te repareren voor de race op Spa definitief gestaakt.

Grote crash

Pérez was in Hongarije betrokken bij de grote crash bij aanvang van de race en de bolide van de Mexicaan liep dermate grote schade op, dat ook hij voor de race in België is voorzien van zijn derde motor.

'Kans is heel klein'

Teambaas Christian Horner acht de kans klein dat Verstappen en Pérez de rest van het seizoen met die 3e motor kunnen uitzingen. "Heel klein. En dat is frustrerend omdat de schade niets te maken heeft met de betrouwbaarheid van de motor, maar veroorzaakt is door ongelukken. Dat is pure pech”, zei Horner op Formula1.com.

Verstappen is het niet eens

Zelf kwam Verstappen donderdag in België ook al terug op de eerdere incidenten en de mogelijke gridstraf. "Als iemand tegen jou aanrijdt en je daardoor een onderdeel moet vervangen en een straf krijgt, is dat niet wat het moet zijn”, vindt de Limburger. "aar zouden we als Formule 1 wel naar moeten kijken.” Hij refereerde aan de Formule E, waar de reglementen veel meer rekening houden met wie de schade heeft toegebracht. "Als het team de veroorzaakte schade bij een ander moet betalen, krijg je misschien ook minder domme acties in de eerste ronde”, zei Verstappen in principe in algemene zin, maar ongetwijfeld met Bottas in gedachten.