Straf voor Red Bull eindelijk bekend: team komt goed weg, Verstappen behoudt zijn wereldtitel
i

Getty Images

Straf voor Red Bull eindelijk bekend: team komt goed weg, Verstappen behoudt zijn wereldtitel

Jeroen Rooseboom • 18:28, 28-10-2022 / Laatste Update: 00:05, 12-12-2023

Autosportfederatie FIA heeft eindelijk bekend gemaakt welke straf Red Bull krijgt voor het overschrijden van het budget in het vorige racejaar. Het team van Max Verstapen krijgt een boete van 7 miljoen dollar en 10 procent minder tijd om de auto te ontwikkelen. De FIA stelt dat Red Bull op geen enkele manier op een frauduleuze manier heeft gehandeld.

De FIA bracht ruim 2 weken geleden al naar buiten dat Red Bull in het jaar 2021 meer geld had uitgegeven dan was toegestaan volgens het kostenplafond van 145 miljoen dollar. Het gaat om een ‘kleine’ overschrijding en dat betekent minder dan 5 procent.

Lees ook: Dit zijn alle tijden waarop Max Verstappen en co in actie komen bij de GP van Mexico

Veel rumoer

De budgetoverschrijding leidde tot veel rumoer bij de andere teams, die wel binnen het budget zijn gebleven. Teams als Mercedes (met name Lewis Hamilton), Ferrari en McLaren riepen de FIA de afgelopen periode op om zware straffen op te leggen bij overschrijding van het budgetplafond. Zak Brown, de teambaas van McLaren, stuurde zelfs een brief naar de FIA met die oproep.

Dat zorgde voor veel irritatie bij Red Bull. Teambaas Christian Horner liet weten teleurgesteld te zijn in zijn collega’s: "Het zijn fictieve beschuldigingen. We hebben hoe dan ook geen enkel voordeel gehad."

Straf Aston Martin

Bij Aston Martin hebben ze ook een straf gekregen. Het team overschreed de budget cap niet, maar maakte een aantal 'procedurele fouten' bij de boekhouding. Het resultaat? Een boete van 450.000 euro.