Wijzigingen aan sprintweekenden en DRS in Formule 1
Max Verstappen (rechts) en Lando Norris (links) bij de sprintrace tijdens de GP Brazilië © Getty Images

Wijzigingen aan sprintweekenden en DRS in Formule 1

19:57, 05-02-2024 / Laatste Update: 19:57, 05-02-2024

Het nieuwe Formule 1-seizoen staat voor de deur met een recordaantal van 24 races. In zes raceweekenden zijn er ook sprintraces, maar de opzet daarvan veranderd (opnieuw). Maandag gingen de tien teambazen in de Formule 1 daarover akkoord.

In 2023 werd er tijdens sprintweekenden op vrijdag gekwalificeerd voor de race op zondag. Dat verandert nu. De kwalificatie gaat terug naar zaterdag en wordt gehouden ná de sprintrace, waar vrijdag na de eerste training de kwalificatie voor is.

Formule 1-kalender 2024 | Max Verstappen opnieuw op zaterdag in actie

2 maart 2024, 18:03

Wie naar de kalender van het nieuwe Formule 1-seizoen kijkt, ziet bij de eerste twee races iets bijzonders: Max Verstappen rijdt niet op zondag, maar op zaterdag! In dit artikel leggen we uit waarom dat is en zie je de hele kalender voor de Formule 1-races in 2024.

Sprintweekenden zien er vanaf 2024 dus als volgt uit voor Max Verstappen en zijn collega's:

  • Vrijdag: VT1 en kwalificatie sprintrace
  • Zaterdag: sprintrace en kwalificatie race
  • Zondag: race

Verandering van DRS

In Londen werden meer dingen besproken, zoals het DRS (drag reduction system). Vanaf komend seizoen hebben de coureurs al vanaf de tweede ronde DRS, waar dat in voorgaande jaren pas vanaf lap drie het geval is.

Ook krijgen coureurs geen straf als ze aan de vierde motor van het jaar beginnen, pas bij de vijfde volgt een maatregel.