Red Bull legt zich niet neer bij straf Verstappen: ‘We worden oneerlijk behandeld en zullen dat bewijzen ook!’

6 december 2021

ANP

Als het aan Red Bull ligt, is het laatste woord over de uitslag van de GP in Jeddah nog niet gezegd. Teambaas Helmut Marko is witheet en de FIA, Mercedes én Lewis Hamilton krijgen 'verbale tikjes'. In een interview met Bild laat hij weten: 'We worden oneerlijk behandeld en dat zullen we bewijzen ook!'


"Hamilton heeft zelf een verkeerde inschatting gemaakt en reed tegen Max aan", foetert Marko. "Helaas zorgde dat voor schade aan onze achterband. Daardoor konden we niet meer aanvallen. Op het rechte stuk moesten we het gaspedaal loslaten om met de band de finish te bereiken. Maar dat is niet het enige dat ons stoort."


Marko, bekend om zijn opvliegende karakter, is er duidelijk nog niet klaar mee. "We zijn nu alle feiten aan het verzamelen en dan volgt er hopelijk ook een straf voor het Hamilton-kamp."

De rijstijl van Verstappen wordt telkens onder vuur genomen, maar Marko wil het liever even over Mercedes hebben. "Het kan niet zo zijn dat er in zo’n duel slechts eenzijdig beslissingen zijn. Ik herinner me Silverstone en Boedapest. Max werd uitgeschakeld door Hamilton in Silverstone en in Boedapest werden met onze beide auto’s uitgeschakeld. Of dat eerlijk zou zijn, weet ik niet. Het is een gevecht dat erg hard is. Maar we zijn niet tevreden met de beslissingen van het wedstrijdleiding."

'Max is wereldklasse'
Als het dan toch even over de rijstijl van Verstappen moet gaan, staat Marko pal achter zijn topracer. "Max’ tweede herstart is een ongeëvenaarde rijprestatie. Dat was de reden waarom we op mediumbanden reden. We wisten dat Mercedes in de eerste 2 ronden beter was met het batterijmanagement en meer vermogen kon oproepen. Daar profiteerde Max hard maar eerlijk van. Hamilton liet het gat open en dat moet je bij Max niet doen."

Verschuilen is geen optie

Max liet na afloop van de wedstrijd in Saudi-Arabië al van zich horen. Zijn teambaas hoopt dat het hele verhaal zondag een happy end krijgt. "Allereerst hoop ik dat het resultaat van zondag opnieuw wordt geanalyseerd en in het beste geval ook wordt herzien. Maar we moeten gewoon de race winnen", laat Marko tot slot weten. Hij wil dat ook op een eerlijke manier doen. "Ik hoop niet dat Hamilton uitvalt of hij en Max samen."