Nederland sluit EK handbal af met gelijkspel tegen Portugal
Bobby Schagen ©ANP

17:08, 23-01-2024 / Laatste Update: 17:32, 23-01-2024

De Nederlandse handballers hebben in het laatste duel bij het EK in Duitsland gelijkgespeeld tegen Portugal. In Hamburg werd het 33-33. De gelijkmaker kwam in de laatste secondes van de partij.

Nederland stond voor rust na de openingsfase aldoor aan de goede kant van de stand. De marge was vaak twee goals. Zo was het ook in de rust: 17-15. Na de hervatting knokte Portugal zich met nog negen minuten te spelen naar een voorsprong. In de slotfase gaven de Nederlansde handballers alles wat ze dit EK nog hadden. Dat was goed voor nog één punt erbij in groep II.

Situatie op het EK

Voor Portugal stond er nog iets op het spel, voor het al uitgeschakelde Nederland niet meer. De Portugese mannen konden nog derde worden in groep II van de hoofdfase. Die positie geeft recht op de wedstrijd om plek vijf. Of dat is gelukt hangt af van het resultaat bij Slovenië tegen Denemarken.

Nederland op het EK handbal

Nederland begon aan het slotduel in de wetenschap dat het al niet meer mogelijk was om een plek in de halve finale te bemachtigen. Ook is de missie mislukt om een startbewijs te behalen voor het Olympisch Kwalificatietoernooi. Maar dat is allemaal geen schande. Het was pas de derde deelname ooit aan het EK handbal. In 2020 werd Nederland zeventiende, in 2022 tiende.

Het hoogtepunt van het toernooi was opvallend genoeg een nederlaag. In het slotduel van de eerste groepsfase maakte Nederland het de grootmacht Zweden erg lastig. Uiteindelijk werd met maar één punt verschil verloren.

Harde nederlaag voor Nederlandse mannen op EK handbal

17 januari 2024, 19:40

De Nederlandse handballers hebben een harde nederlaag geleden op het EK handbal. Tegen topland Denemarken hield Nederland het alleen de eerste helft goed vol, met een tussenstand van 18-17. In de tweede helft walsten de Denen over Nederland heen.