Nederlandse handbalsters naar Olympische Spelen na ruime zege op Tsjechië
De Nederlandse handbalvrouwen. © Getty Images

Nederlandse handbalsters naar Olympische Spelen na ruime zege op Tsjechië

22:52, 12-04-2024 / Laatste Update: 22:52, 12-04-2024

De Nederlandse handbalsters gaan voor de derde keer op rij naar de Olympische Spelen. Oranje plaatste zich vrijdagavond door op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van Tsjechië te winnen: 32-18. Met nog één duel is Nederland zeker van deelname aan de Zomerspelen.

Op voorhand wist Oranje al dat een ticket naar de Spelen in Parijs bijna binnen zou zijn na een overwinning. Dat kwam doordat Nederland de eerste poulewedstrijd van Argentinië won en Tsjechië verloor van Spanje. De handbalvrouwen hebben nu vier punten, Tsjechië staat nog droog. Spanje (twee punten) en Argentinië (nul) kwamen later op vrijdag in actie en de Spanjaarden wonnen, waardoor zij en Nederland niet meer te achterhalen zijn.

Eindstand en uitslagen OKT handbal | Nederlandse handbalsters grijpen ticket

14 april 2024, 19:32

De Nederlandse handbalsters begonnen donderdag aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Spaanse Torrevieja. De handbalsters zaten in een poule samen met gastland Spanje, Argentinië en Tsjechië. De top twee van de poule plaatste zich voor de Olympische Spelen in Parijs komende zomer. Oranje eindigde als tweede en dus is het olympische ticket binnen. Hier de eindstand en alle uitslagen.

In het Spaanse Torrevieja was eigenlijk al vanaf de eerste minuut duidelijk dat Oranje ging winnen. Het team van de Zweedse bondscoach Per Johansson hield de defensie lange tijd gesloten en scoorde zelf simpel. Bij rust keek het Nederlandse team daarom tegen een voorsprong van twaalf punten aan: 18-6.

Na de pauze was het vooral de beentjes sparen en heel blijven. Dat laatste zorgde er ook voor dat Estavana Polman, die inmiddels wel weer fit is, niet in actie kwam. Ook verslapte de concentratie wat bij Oranje, dat meer tegentreffers kreeg dan voor rust. Het tweede groepsduel van Nederland op het OKT eindigde hierdoor in 32-18 en daardoor is plaatsing een feit.

20:10 - 12-04-2024

Nederland viert alvast het feestje na overwinning op Tsjechië bij OKT

De Nederlandse handbalsters gaan zo goed als zeker naar de Olympische Spelen deze zomer in Parijs. Vrijdagavond won Oranje op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met 32-18 van Tsjechië. Deelname kan ze bijna niet meer ontgaan, dus kon het feestje alvast gevierd worden.

Parijs 2024

Dus gaat Nederland zich deze zomer voor de derde keer op rij melden op de Olympische Spelen. Bij de eerste deelname in Rio de Janeiro in 2016 werd het vrouwenteam vijfde, een editie later in Tokio eindigde het als vijfde. Op het palmares van het Nederlandse handbalteam staan een wereldtitel (2019) en bronzen medaille op het EK van 2018.

Estavana Polman zoekt in moeilijke tijden steun bij Rafael van der Vaart: 'Kan mijn frustraties bij hem kwijt'

12 april 2024, 07:16

De Nederlandse handbalvrouwen wonnen donderdagavond het eerste duel tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Van Argentinië werd gewonnen (34-22). Estavana Polman was er bij, maar kwam niet in actie. Zij kampt al jaren met blessures, maar hoopt toch te kunnen schitteren op de Olympische Spelen. Tijdens haar revalidatie had ze veel steun aan haar vriend Rafael van der Vaart.