Directeur Bijl stapt op bij hockeybond: 'Situatie rond vrouwen is nog steeds hachelijk'

Trevor Wagener • 12:21, 02-05-2022 / Laatste Update: 00:31, 12-12-2023

Technisch directeur Jeroen Bijl is weg bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Bijl was sinds 1 mei 2018 in dienst bij de bond en besloot zelf op te stappen.

Aanleiding hiervoor was de situatie rondom het Nederlands vrouwenteam. Daar zorgde de in januari ontslagen bondscoach Alysson Annan jarenlang, door een angstcultuur in stand te houden, voor een ongezond topsportklimaat.

De situatie rondom het vrouwenteam zat Bijl niet lekker. "Het is duidelijk dat wij na de Olympische Spelen in Tokio binnen de vrouwen in een stevig proces terecht zijn gekomen. Inmiddels zijn er meerdere stappen gezet, zowel door de speelsters en staf als door de KNHB."

Niet leuk

Tot dusdanige verandering leidde dat niet, ging Bijl verder. "De situatie rond de vrouwen is nog steeds erg benauwend waarbij ik het gevoel heb dat ik mijn rol als technisch directeur, op de manier zoals ik die in een topsportcontext voor me zie, niet goed meer in kan vullen. Ik vind dat je dan trouw aan jezelf moet blijven en daarom heb ik besloten mijn functie per direct neer te leggen."

Ook bedankte Bijl zijn collega's voor de voorbije jaren. "Ik heb altijd veel steun ervaren van mijn collega’s en het bestuur van de KNHB. Ik wens de gehele organisatie van de KNHB, inclusief alle nationale teams, dan ook alle goeds voor de toekomst. Het Nederlandse hockey heeft nationaal en internationaal veel aanzien. Ik hoop en verwacht dat dat in de toekomst zo zal blijven."