'Jumbo-topman Van Eerd deed aan witwassen via sponsorcontracten in de motorcrosswereld'
i

ANP

'Jumbo-topman Van Eerd deed aan witwassen via sponsorcontracten in de motorcrosswereld'

Jeroen Rooseboom • 16:50, 13-09-2022 / Laatste Update: 22:23, 11-12-2023

De huiszoeking van vanochtend bij Jumbo-topman Frits van Eerd heeft voor grote verbazing gezorgd bij de teams die de supermarktketen sponsort in de motorcrosswereld. "Ik herken niets van dit verhaal en ken Frits als een zeer integer persoon", zegt de eigenaar van het mede door Jumbo gefinancierde MX2-team Nestaan Husqvarna.

Die eigenaar is ook onderdeel van het management van motorcrosskampioen Jeffrey Herlings. "Ik viel van mijn stoel van verbazing", zegt de eigenaar tegen het AD. Dinsdagochtend liet het Openbaar Ministerie 9 mensen aanhouden in een groot onderzoek naar witwassen. Er zouden door het hele land huiszoekingen zijn gedaan en er zou ook een inval zijn geweest bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel.

'Geen idee wat er aan de hand is'

Het OM zegt dat er op op meerdere manieren geld is witgewassen, bijvoorbeeld via sponsorcontracten in de motorcrosswereld. De supermarktketen sponsort onder meer 2-voudig MXGP-wereldkampioen Herlings en meerdere teams. "Dat gaat allemaal met facturen over de bank", zegt de eigenaar van het in België gevestigde team. "Ik heb geen idee wat er aan de hand is. Ik weet wel dat dit geen gemeengoed is in de motorsport. We wachten af wat uit het onderzoek van het OM komt en wat er nou eigenlijk gebeurd is."