Paar zonnestralen en motorrijders worden weer uitgekotst: ‘Motorterreur, mensen worden ziek van de herrie’

23 februari 2021

Stockfoto EPA

'Oorverdovende, ziekmakende en traumatiserende geluidsoverlast", zo noemt een inwoner van het dorp Beek (bij Nijmegen) de overlast die recreatieve motorrijders de afgelopen dagen veroorzaakten tijdens het mooie weer. "Zondag was de eerste mooiweerdag en het leek wel of heel motorrijdend Nederland het dorp Beek kwam terroriseren met oorverdovende uitlaatherrie", aldus de klager tegen De Gelderlander.


Hij wil graag dat een paar wegen rondom zijn dorp worden afgesloten voor motorverkeer. Iets dat veel andere plaatsen in Nederland al een tijdje gedaan hebben. Het is daarom niet gek dat uitgerekend in Beek nu de overlast weer de kop op steekt. In omliggende gemeenten zijn dus al wegen afgesloten.

'30 procent maakt te veel herrie'
Tony Hardenberg van de NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) spreekt van ‘motorterreur'. Overigens niet van alle motoren. BMW's en Goldwings komen doorgaans 'fluisterend' voorbij. "Maar een Harley Davidson is een ander verhaal. Er zijn nu eenmaal mensen die ervan genieten zoveel mogelijk lawaai te maken. Het gaat om zo'n 30 procent van de motorrijders die te veel herrie maakt.”

'De ellende is weer begonnen'
En het gaat niet om 1 klacht. De NEFOM kreeg meer dan 50 'schrijnende' verhalen binnen. "Mensen worden geestelijk en lichamelijk ziek van de herrie. Afgelopen weekend was weer een drama. Uit heel Nederland kwamen er meldingen binnen: ‘de ellende is weer begonnen'."

Wetgeving moet worden aangepast
De ellende is WEER begonnen dus. Want de klachten zijn ook niet nieuw. Vorig jaar was het precies hetzelfde. Dus pleit de NEFOM, waar liefst 69 bewonersorganisaties door heel Nederland bij zijn aangesloten, dat de wetgeving wordt aangepast. "Een motor mag nu tot 104 decibel aan geluid produceren. Wij willen dat dat teruggebracht wordt naar 70 decibel, net zoals bij een auto. Dan is het ook - de politie kan het dan horen - te handhaven.”