Baanwielrenner Matthijs Büchli moest bedelen om gouden plak: 'Heb alles gedaan wat ik kon'
i

Getty Images

Baanwielrenner Matthijs Büchli moest bedelen om gouden plak: 'Heb alles gedaan wat ik kon'

Bart van der Wijst • 18:11, 03-08-2021 / Laatste Update: 00:08, 05-01-2024

Matthijs Büchli veroverde samen met zijn maatjes Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland een gouden plak op de Olympische Spelen bij het baanwielrennen. Nederland was de snelste op de teamsprint, dus was het groot feest. Alleen voor Büchli verliep de weg naar totale vreugde net even wat anders, hij kreeg in eerste instantie geen medaille.

Büchli deed namelijk tijdens de finale niet mee, hij fietste alleen tijdens de kwalificaties. Volgens regels van het internationaal olympisch comité (IOC) heb je dan geen recht op een medaille, maar daar dacht Büchli anders over.

Bedelen

"Ik heb 20 minuten lang alles gedaan wat ik kon", sprak Büchli met zijn gouden medaille om zijn nek tegenover de NOS. "Er is blijkbaar een IOC-regel dat je niet op het podium mag als je de finale niet rijdt. Maar de afgelopen 3 jaar hebben we alle wereldkampioenschappen met z'n allen op het podium gestaan", verklaarde Büchli.

Toch stond hij er dit keer niet bij. "Van hogerop zeiden ze bij het IOC dat ze me misschien uit de race zouden halen of dat er in elk geval een sanctie zou komen", aldus de wielrenner, die uiteindelijk zag dat het toch nog goed kwam. "Ik kreeg naast het podium mijn medaille, maar mocht nog niet op het podium met het volkslied. Daarna wel. Het moet maar, ik ben blij."