Bondscoach Oranje Leeuwinnen kan niet zoveel met nederlaag Engeland: 'Op Wembley is alles goed'
i

ANP

Bondscoach Oranje Leeuwinnen kan niet zoveel met nederlaag Engeland: 'Op Wembley is alles goed'

Martijn Baars • 08:07, 01-11-2023 / Laatste Update: 23:40, 04-01-2024

De Oranje Leeuwinnen lieten zich in de Nations League-groep al verrassen door België (2-1 op 22 september) en datzelfde overkwam het Engeland van Sarina Wiegman dinsdagavond in Leuven: 3-2. Al verandert de nederlaag van Engeland volgens bondscoach Andries Jonker niets aan de uitgangspositie van de Oranjevrouwen. "Wij hebben het in eigen hand.”

Na 4 van de 6 wedstrijden in de Nations League-groep, van wie alleen de nummer 1 uitzicht houdt op de Olympische Spelen, gaat Oranje aan kop met 9 punten. België volgt met 7, Engeland met 6 en Schotland speelt een kansloze rol met 1 punt. Op vrijdag 1 december speelt Oranje op Wembley tegen Engeland en België thuis tegen Schotland. De laatste speelronde, 4 dagen later: Nederland – België en Schotland – Engeland.

'Verandert niks'

Ook bondscoach Andries Jonker had de nederlaag van Engeland niet zien aankomen. "België is lekker bezig en kan zomaar de groep winnen. Maar het gegeven dat Engeland verloren heeft, verandert niets aan hun en onze uitgangspositie richting Engeland – Nederland. Het kan op Wembley beslist worden, maar dat is ervan uitgaande dat Engeland en wij de laatste groepswedstrijd winnen. En dat is best een veronderstelling."

'Alles is goed'

De situatie van Engeland is nijpender. Op Wembley móét dat land winnen om kans te houden op de groepswinst. Daarbij telt onderling resultaat zwaarder dan doelsaldo. Oranje won eerder in deze groep met 2-1 van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. "Engeland moet dus met minimaal 2 doelpunten verschil winnen", legt Jonker uit. "In die zin is er door hun verlies niets veranderd, want dat was voor de wedstrijd ook al zo. Het levert ons niet zoveel op. Wij zitten in een gunstige uitgangspositie. Winst op Wembley is goed, een gelijkspel ook en een nederlaag met 1 doelpunt verschil ook."

Verrast door België

Wel noemt Jonker het ‘zeer verrassend’ dat België kanshebber is geworden om de groep te winnen. "Omdat zij in staat zijn om in de volgende wedstrijd van Schotland te winnen en dan in Tilburg (waar op 5 december wordt gespeeld tegen Nederlnd, red.) voor de volle winst te gaan. Wij moeten ervoor zorgen dat we in Londen het gewenste resultaat halen en dan het karwei afmaken in Tilburg. We hebben het in eigen hand."

Voetballend matig

België maakt voetballend overigens geen bijster goede indruk, weet ook Jonker. "Ze zijn goed georganiseerd, werken hard en spelen op de counter. Met Tessa Wullaert (spits van Fortuna Sittard, red.) hebben ze een uitstekende speler. Ze doen op dit moment voldoende om het de rest van de landen ongelooflijk moeilijk te maken, maar ook in de eerste wedstrijd tegen Schotland stonden ze eigenlijk 90 minuten lang met de rug tegen de muur. Ze counterden wel een aantal keer levensgevaarlijk. Die strijdwijze past bij dit team."

Kwalificatie voor de Spelen

Zowel Engeland, Nederland als België aast op groepswinst, want die levert kwalificatie op voor de finaleronde van de Nations League in het voorjaar. Daar strijden de 4 groepswinnaars van de poules in divisie A om winst van het minitoernooi. De 2 finalisten krijgen ook een ticket voor het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Als gastland Frankrijk die finale haalt, mag ook de nummer 3 van de finaleronde zich melden op de Spelen.