Dai Dai N'Tab pissig om deelname Sven Kramer aan Winterspelen: 'Dat zal ik nooit accepteren'
i

AFP

Dai Dai N'Tab pissig om deelname Sven Kramer aan Winterspelen: 'Dat zal ik nooit accepteren'

Bart van der Wijst • 19:48, 21-02-2022 / Laatste Update: 01:02, 12-12-2023

Dai Dai N'Tab was tijdens de Winterspelen reserve. De sprinter plaatste zich via het OKT nét niet voor de 500 meter. N'Tab mocht niet mee omdat de aanwijsplekken naar andere schaatsers gingen. Niet eerlijk, zo vindt N'Tab.

"Het is die matrix die ervoor zorgt dat mijn olympische droom gewoon weg is. Ik ben er helemaal bij als we onze helden gaan eren, alleen moet het niet ten koste gaan van mensen die in de toekomst ook een held kunnen worden", vertelde N'Tab in gesprek met de Bureau Sport Podcast.

Sven Kramer

N'Tab stond 12e op de kansenmatrix, Sven Kramer 13e. Kramer mocht wel mee voor de ploegenachtervolging. "Ik vind het gewoon bizar dat je als land mensen meeneemt die lager in de matrix staan voor een teamonderdeel. Het ging ook heel erg mis, dus dat is makkelijk praten vanaf mijn kant. Alleen ik hoop dat ik de laatste ben die het op deze manier meemaakt", benadrukte N'Tab. "Zo zie je maar dat niet alles uit te rekenen valt", verwees hij naar de medailleloze prestatie.

De 500 meter-specialist baalde dat hij niet mocht schaatsen. "Ik wil niet meteen zeggen dat ik olympisch goud had gewonnen, maar ik denk wel dat de kans op goud wel groter was als ik meedeed met de jaren ervaring die ik heb", vertelde de 27-jarige schaatser.

Schaatsgod

In de podcast vertelde N'Tab duidelijk wat hij ervan vond. "Niemand had verwacht dat Ireen Wüst goud zou winnen. Die rijdt de beste race uit haar leven. Ik had ook heel graag daar de beste race uit mijn leven gereden, maar die kans is me ontnomen omdat we een schaatsgod willen eren. Die kans is me ontnomen en daar pas ik voor. Dat zal ik nooit accepteren", foeterde N'Tab.

Kramer werd op de 5.000 meter 9e, hij was bijna 8 tellen langzamer dan olympisch kampioen Nils van der Poel. Bij de ploegenachtervolging verloor Nederland met Kramer in de halve finales van de latere winnaar Noorwegen. In de strijd om de bronzen medaille was het Russisch comité te sterk. Op de massastart kon Kramer zijn teamgenoot Jorrit Bergsma niet aan een medaille helpen.