Databureau voorspelt: Nederland pakt 16 (!) gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs
i

REUTERS

Databureau voorspelt: Nederland pakt 16 (!) gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs

Martijn Baars • 17:01, 02-11-2023

Sportdatabureau Gracenote ziet de Nederlandse sporters komend jaar op de Olympische Spelen van Parijs nog steeds meer medailles dan ooit binnenhalen. Ten opzichte van een 1e prognose in juli is het aantal gouden medailles zelfs verder toegenomen: 16 tegenover 13.

In totaal komt TeamNL tot een score van 38 medailles: behalve het goud zouden er ook 9 zilveren en 13 bronzen medailles worden veroverd. De 16 gouden medaille betekenen dat Nederland achter de VS (38 keer goud), China (33 keer goud), Frankrijk (27 keer goud) en Groot-Brittannië (17 keer goud) in de top 5 van het medailleklassement terechtkomt.

38 medailles totaal

In juli was de prognose nog een totaal van 41 medailles, dat zouden er 5 meer zijn dan de recordscore van 2 jaar geleden in Tokio. Nu is de prognose 38 medailles.

Geen Rusland en Belarus

Gracenote heeft de prestaties tot en met het laatste weekeinde van oktober meegenomen in de voorspelling. Sporters uit Rusland en Belarus zijn door de oorlog in Oekraïne bij veel evenementen niet welkom en worden daarom ook niet meegeteld. Het IOC heeft nog niet besloten over deelname van beide landen, mogelijk onder neutrale vlag.

Roeien, wielrennen en atletiek

De Verenigde Staten voeren de ranglijst aan met 127 medailles, gevolgd door China (75) en Groot-Brittannië (65). Gracenote gelooft dat Nederland met name succes gaat boeken met roeien, wielrennen (baan en weg) en atletiek. Het databureau gaat vanaf nu elke maand een prognose uitbrengen.