Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen in Beijing
i

ANP

Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen in Beijing

Eimert Pruis • 17:00, 03-02-2022

De ene Nederlandse sporter gaat voor goud bij de Olympische Winterspelen in Beijing. De andere is al blij als ze überhaupt in actie mag komen. De olympische motto 'meedoen is belangrijker dan winnen' geldt zeker niet voor veel Nederlandse olympiërs. "Als ik in de finale sta, ga ik volle bak voor de gouden plak."

Door: Eimert Pruis

De Nederlandse wintersporters in Beijing doen natuurlijk niet voor spek en bonen mee. Zij willen Nederland zo goed en mooi mogelijk vertegenwoordigen. De schaatsers gaan op z'n Nederlands voor goud, zilver en brons. Hoe zit het met de andere Nederlandse olympiërs? Sportnieuws.nl is erg benieuwd naar alle doelstellingen en ambities en vroeg de wintersporters van TeamNL naar hun doelen en dromen. Hieronder zetten we het op een rijtje.

Skeletonster Kimberley Bos (28)

"Ik ben in mijn beste vorm ooit. Ik ben Europees kampioen en heb de wereldbeker gewonnen. Ik ga voor goud, maar in het skeleton kan van alles gebeuren. Ik kan zo nog 11 mensen opnoemen die zouden kunnen winnen. Maak je 1 foutje, dan ben je weg. Alles ligt zo dicht bij elkaar. Wie er gaat winnen? Ik durf er geen geld op te zetten."

Kimberley Bos in volle focus voor het goud

Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17)

"Ik heb nooit gedacht dat ik naar de Spelen zou gaan, het is geen droom van mij geweest. Nu ik hier ben wil ik het vooral naar mijn zin hebben. Ervaring opdoen en lekker doen wat ik leuk vind. Dat is het belangrijkste. Ook bij mij op zowel Slopestyle als Big Air is het heel moeilijk te zeggen wie de medailles gaat pakken. Iedereen die in de finale staat kan winnen en laatste worden. Ik dus ook."

Shorttrackster Rianne de Vries (31)

"Het worden alweer mijn 3e Olympische Spelen, maar nooit kwam ik in actie. Ik ben altijd reserve geweest en ook deze Spelen is dat weer het geval. Ik zou al heel blij zijn als ik in actie mag komen. Voor het eerst. Ik ben nu op en top voorbereid en heb mijn stukje onzekerheid ook uitgezet. Ik ga er namelijk toch een klein beetje vanuit dat ik niet mag rijden. Als ik mag rijden, dan ben ik er gewoon. Als ik nodig ben geef ik alles. Op de 1500 meter is nog een plek vrij, dus ik hoop dat ik daar nog kans op maak. Het worden mijn laatste Spelen en mijn doel is realistisch: in actie komen. En zodra je aan de start mag staan, maak je gewoon een kans op een medaille."

Freestyle snowboarder Niek van der Velden (21)

"Ik voel me supergoed en ben beter dan ooit. Schrijf maar op dat je 2 finales van mij mag verwachten, op Slopestyle en Big Air. Ik mag eindelijk mezelf op de Spelen laten zien nadat het 4 jaar geleden in de training voor de olympische wedstrijd misging. Ik brak mijn schouder en kon terug naar huis. Nu ik er eindelijk ben ga ik ook volle bak. Het gaat geen half werk worden. 2 finales is mijn doel en daarna ga ik volle bak voor de gouden plak."

Niek van der Velden: 'In de finale ga ik volle bak voor goud'

Alpineskiester Adriana Jelínkova (26)

"Ik hoorde dat de vorige Nederlandse alpineskiester op de Spelen 70 jaar geleden zo slecht voorbereid was dat ze ver laatste werd. Zo dik laatste, dat Nederland zich voor haar schaamde. Daarom zitten we sindsdien met extreem hoge eisen om mee te mogen doen aan de Olympische Winterspelen bij het alpineskiën. Gelukkig sta ik hier en die spirit van meedoen is belangrijker dan winnen heb ik niet. Ik doe het echt niet voor de gein. Als je mijn fanatisme niet ziet bij mij, moet je wel blind zijn. Ik hoor bij de top en heb al serieuze toppers verslagen. Ik geloof erin dat als ik lekker kan skiën een goede run kan neerzetten. En dan zien we wel wat het resultaat is. Ik focus me niet op een bepaalde top-notering. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ski voor mezelf en we gaan zien wat het oplevert."

Slalomsnowboardster Michelle Dekker (25)

"Mijn 3e Spelen alweer en het gaat steeds een stukje beter. Ik ben nog steeds niet op mijn top, maar verwacht weer een dikke verbetering van mezelf. In Sochi 2014 eindigde ik als 22e, bij Pyeongchang 2018 werd ik 17e, nu ga ik echt voor de top 8. Het is een kwestie van de kwalificaties doorkomen en dan kan in de finale van alles gebeuren. In mijn gedachten zie ik de wedstrijd als elke andere wedstrijd. Ondertussen ga ik niet vergeten om te genieten."

Michelle Dekker: 'Ik probeer te denken dat de race bij de Spelen een wedstrijd is als elke andere'

Shorttracker Dylan Hoogerwerf (26)

"Ik ben reserve voor de relay, maar bij de 500 meter kom ik in actie. 4 jaar geleden werd ik 11e, maar nu verwacht ik wel meer van mezelf. Het shorttrack blijft een momentopname, maar ik weet dat ik bij de top 10 van de wereld zit. En dan kan je zo bij een medaille komen. Ik ga kijken wat er mogelijk is. Ik ga tevreden naar huis als ik in een goede race alles eruit heb gehaald. Dat is mijn doel. Er zijn 20 man die een medaille kunnen pakken. Het kan zo de verkeerde kant opvallen. Ik weet dat als ik goed schaats er een medaille in zit, maar een 7e plek kan ook een goed gevoel geven."

Alpineskiër Maarten Meiners (30)

"Alles ligt zo dicht bij elkaar in het skiën. De dichtheid is zo behoorlijk dat mijn doel is om top 15 te finishen. De toppers zijn er allemaal. Buiten de top 30 zie je opeens skiërs die je nog nooit bij de wereldbekerwedstrijden bent tegengekomen. Ik hoop dat mijn prestaties hier in Beijing ook nieuwe deuren openen. Zodat ik nog een olympische cyclus in kan gaan. Dat zou ik heel vet vinden. Ik denk namelijk dat ik over 4 jaar nog beter ben."

Boardercrosser Glenn de Blois (26)

"Ik heb zo hard gewerkt om hier te staan. Om als Nederlander de Spelen te halen bij het boardercross is echt een prestatie al op zich. De eisen zijn namelijk heel hoog. Als die eisen iets lager waren geweest, was ik er 4 jaar geleden al bij geweest. Nu we hier zijn willen alle 30 deelnemers natuurlijk winnen. Ik wil gewoon een goed resultaat. Met een top 8 ben ik blij. De big final, waarin de beste 4 om de medailles strijden, zou geweldig zijn. Alleen kan je dan ook 4e worden en alles mislopen. Dan win ik liever de small final, dat geeft een beter gevoel. Boven alles zou een olympische medaille echt heel speciaal zijn voor mij."

Glenn de Blois: 'Ik win liever de small final dan laatste worden in de big final'

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen.

Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'

Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing

Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?

Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'

Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing

Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken