De Olympische Spelen van 2010 werden gehouden in het Canadese Vancouver. Nederland haalde er acht medailles op, waaronder een legendarische gouden voor Nicolien Sauerbreij bij het snowboarden. Maar het toernooi zelf begon met een tragisch ongeluk, waarbij een Georgische rodelaar om het leven kwam. Door menselijk falen.
Terwijl 60.000 gelukkigen zich opmaakten voor de avond van hun leven bij de opening van de Olympische Spelen van Vancouver in 2010, sloeg tijdens een training van het Georgische rodelteam het noodlot toe. Nodar Kumaritashvili vloog van zijn slede en knalde met 143,6 kilometer per uur op een stalen paal buiten de baan. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
En zo werd een feestelijke opening met optredens van Nelly Furtado en Bryan Adams, en het vuur dat aangestoken werd door de legendarische ijshockeyer Wayne Gretzky, ook een moment voor de overleden 21-jarige Georgiër. Hij en zijn achtergebleven teamgenoten kregen een staande ovatie van het publiek.
13 december 2024, 15:05
Kimberley Bos heeft voor het eerst dit seizoen een wereldbekerwedstrijd op haar naam geschreven. De 31-jarige skeletonster was in de vijfde wedstrijd de snelste over twee heats. De winnares van brons tijdens de Olympische Spelen van 2022 deed dat in Sigulda in Letland.
Ernstige crashes
Kumaritashvili was de achtste atleet ooit die stierf tijdens de Olympische Spelen als gevolg van een wedstrijd of training op de locatie van zijn sport. De locatie voor de Olympische rodelwedstrijd, in het Whistler Sliding Centre, was ontworpen door een specialist uit Leipzig. De maximale berekende snelheid voor rodelen voor mannen was vastgesteld op 136,3 km/u.
Tijdens de bouw van de rodelbaan vonden er meerdere ernstige crashes plaats op de baan van Turijn, die bij de Spelen van 2006 werd gebruikt. De internationale rodelfederatie (FIL) eiste dat er ook aanpassingen gedaan werden op de baan in Canada. De onzekerheid over het ontwerp van de baan bleef bestaan. Toen deze eenmaal klaar was, produceerde de baan snelheden die de ontwerpberekeningen met ten minste 10 km/u overschreden.
16 november 2024, 05:00
Kimberley Bos is onze skeletontrots. Op de Spelen van Beijing won ze brons, de eerste medaille ooit voor een Nederlandse sleesporter. Zaterdag en zondag trapt ze het World Cup-seizoen af in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Sportnieuws.nl sprak haar onlangs op Papendal. "Je moet wel een beetje stalen zenuwen hebben."
Bizar bericht
In februari 2009, na een testevenement, stuurde de voorzitter van FIL een brief waarin hij zijn verbazing uitsprak over het feit dat er een recordsnelheid van 153,9 km/u was bereikt. Hij concludeerde dat de berekeningen van de ontwerper onjuist waren en stelde dat de hoge snelheid hem 'grote zorgen baarde', ook met het oog op de Spelen van Sotsji in 2014.
De organisatie concludeerde dat er geen actie nodig was met betrekking tot het Whistler-circuit, aangezien de focus van de brief lag op het nieuwe circuit in Sotsji. Ze verscholen zich achter de geheimhouding rondom de ontwikkeling van sleden, waardoor hun technische berekeningen niet klopten. Een bericht aan de deelnemers luidde - en dit is serieus waar - dat ze maar meer moesten oefenen om de hoge snelheden onder de knie te krijgen.
15 januari 2025, 15:30
Wie aan Mark Tuitert denkt, denkt waarschijnlijk direct aan die ene dag in 2010 waarop hij in Vancouver naar olympisch goud schaatst op de 1500 meter. Maar het leven van de voormalig topschaatser kende naast die hoge piek ook een aantal diepe dalen.
Dodelijk ongeval
En zo kon het dat Nodar Kumaritashvili, nota bene tijdens zo'n broodnodige training, op 12 februari 2010 dodelijk gewond raakte bij een crash tijdens zijn laatste trainingsrun. In de laatste bocht van het parcours verloor hij controle, werd van de rodelbaan geslingerd, vloog hij over de zijwand van de baan en raakte daarbij een stalen steunpaal met 143,6 km/u.
Artsen waren snel ter plaatse. De Georgiër werd per helikopter naar een ziekenhuis in Whistler gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Het was het eerste dodelijke ongeval in het rodelen sinds 10 december 1975, toen de Italiaan Luigi Craffonara omkwam.
23 januari 2025, 10:35
De medailles van de Olympische Spelen van Parijs blijken van een bijzonder matige kwaliteit en dat zorgt voor het nodige onbegrip bij atleten. Het blijkt ook nog eens bepaald niet de eerste keer dat het niet helemaal goed gaat rond het eremetaal van het vierjaarlijkse hoogtepunt.
Nationale rouw
Nadat beelden van de dodelijke crash op televisie waren uitgezonden, was er sprake van schok en rouw in Georgië. Het Georgische team overwoog zelfs zich helemaal terug te trekken uit de Spelen, maar werd daarin bijgestuurd door Georgische politici. Een paar uur na de dood van hun teamgenoot, liepen de zeven overgebleven Georgische sporters met zwarte rouwbanden en de Georgische vlag met een zwart lint eraan het BC Place-stadion binnen.
Ze werden begroet met een staande ovatie. Meteen na de processie verlieten ze het stadion. Duitsland won uiteindelijk het olympische rodeltoernooi. Felix Loch liet zijn gouden medaille omsmelten en omvormen tot twee schijven. Eén daarvan, geëtst met een afbeelding van Kumaritashvili, werd aan de ouders van de omgekomen Georgische rodelaar gegeven.