IOC-baas Thomas Bach: 'Elke Oekraïense atleet moet kunnen kwalificeren'
i

Getty Images

IOC-baas Thomas Bach: 'Elke Oekraïense atleet moet kunnen kwalificeren'

Rick Kraaijeveld • 17:09, 22-06-2023 / Laatste Update: 02:29, 12-12-2023

De voorzitter van het International Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, doet een oproep aan Oekraïne om alle atleten uit dat land de kans te geven zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat is nu niet makkelijk omdat ze niet mee mogen doen aan wedstrijden waar ook atleten uit Rusland en Belarus spelen.

Bach vindt het belangrijk dat het toernooi voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. "We willen het voor elke Oekraïense atleet mogelijk maken zich nu te kwalificeren en deel te nemen aan de Olympische Spelen", zei hij. "Daarom zullen we elke Oekraïense atleet ondersteunen bij hun voorbereiding en deelname aan elke wedstrijd waaraan ze willen deelnemen, zodat ze het Oekraïense volk trots kunnen maken."

Oekraïne

Niet lang geleden maakte Oekraïne het besluit dat Oekraïners niet mee mochten doen aan wedstrijden waar ook atleten van Rusland en Belarus aanwezig zijn. Dit was omdat Bach had besloten dat zij mee mochten doen onder neutrale vlag. Zodat ook zij konden meedoen aan de Spelen. "De Oekraïense atleten worden nu door hun eigen regering bestraft voor de oorlog die is begonnen door de Russische en Belarussische regeringen", besloot Bach.