Nederlandse olympiërs bang voor corona, maar 'veilig' in Beijing: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'
i

ANP

Nederlandse olympiërs bang voor corona, maar 'veilig' in Beijing: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'

Eimert Pruis • 17:00, 02-02-2022

De Nederlandse olympische sporters voor de Winterspelen van Beijing waren vooraf doodsbang voor corona. 4 jaar het schompes werken kan door 1 positieve coronatest worden verpest. In de Chinese 'superbubbel' voelen de wintersporters van TeamNL zich opeens een stuk veiliger. Maar het kan zo de andere kant opvallen. "We hebben zoveel respect voor de maatregelen hier. Ik vond vliegtuigen altijd al heel goor, ook voor de corona. Hier is gelukkig alles top geregeld en schoon", zegt skiester Adriana Jelínková.

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl spreekt met enkele Nederlandse olympiërs in Beijing over het coronavirus dat op de loer ligt. Want hoe bang zijn de sporters eigenlijk voor covid? "Ik ben wel een beetje bang, maar aan de andere kant weet ik ook dat ik goed oplet en voor de Spelen zag ik ook al niemand", vertelt freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17). Zij is zaterdag de eerste Nederlandse die in actie komt op de Olympische Spelen Beijing 2022.

'We blijven smeren'

"Alles wat je aanraakt en wat je voelt, daar denk je bij na. Hier in Beijing is alles top geregeld. Ik voel me veilig. Daarnaast ga ik niet lekker chillen, maar blijf ik nadenken wat ik doe. We blijven smeren, hè." Peperkamp beseft ook dat ze het vroeg of laat gaat krijgen. De piepjonge snowboardster heeft het coronavirus nog niet gehad. "Het is niet óf je het krijgt, maar wannéér", denkt ze. "Ik hoop het alleen zo lang mogelijk uit te stellen. Ergens in maart of april is prima."

Vieze vliegtuigen

Skiester Jelínková erkent dat ze altijd al smetvrees heeft gehad. "Ik ben heel hygiënisch. Ik vond vliegtuigen ook voor de corona al heel vies. Vaak goor zelfs. Hoe voorzichtig je ook bent, je kan het altijd krijgen. Zeker als je zoveel reist. En hier in Beijing komen mensen samen van over de hele wereld. Gelukkig heb ik het al gehad."

'Je kan het niet buiten de deur houden'

Jelínková voelt de coronastress en voelt zich ook niet echt veilig, in tegenstelling tot veel andere sporters en mensen in de 'superbubbel'. "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop ze het hier in Beijing doen, maar helemaal buiten de deur houden is onmogelijk. Als iemand hoest wordt er al panisch getest. Al die mensen in plastic pakken. Je hebt zoveel gezonde sporters hier en toch komen er positieve tests bij. Ik ben in principe niet bang, omdat ik het ook al heb gehad. Wat dat betreft ben ik wel positief ja", lacht de Nederlandse skiester om haar eigen woordgrapje. "Laten we hopen dat het hier leuk blijft."

Nederlandse olympiërs bij aankomst op de luchthaven in Beijing

Geen tripje naar de Chinese Muur

Snowboardster op de slalom Michelle Dekker was er al 2 keer eerder bij op de Olympische Winterspelen en is gewend om ook af en toe de toerist uit te hangen. "Dit geeft mij een heel andere ervaring. Het voelt een beetje als mijn eerste Spelen. Je moet met zoveel dingen meer rekening houden." Dekker geeft wel toe dat ze bang is voor het virus. "Deze periode moet ik heel voorzichtig zijn. Ik moet ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk contact heb met mensen."

'Ik heb er nog steeds zin in'

"Je wil het niet oplopen en doet er echt alles aan om jezelf te beschermen", legt de slalomboardster uit. "Ik heb alles gedaan wat ik kan doen en dan moet je er maar op vertrouwen dat het goed gaat komen. Ik heb er niet minder zin in om de sneeuw in te gaan en te racen voor Nederland."

Luchtige houding

Dekker heeft er alles aan gedaan en dan is het op hoop van zegen. Er zijn ook Nederlandse olympiërs die wat relaxter erin staan. Zoals shorttracker Dylan Hoogerwerf. "Ik ben er de afgelopen 2 jaar heel luchtig mee omgegaan. Natuurlijk doe je netjes je mondkapje op en ben je zo voor en tijdens de Spelen extra voorzichtig, maar ik ben er nooit veel mee bezig geweest."

Topoverleg altijd met mondkapje op

'Iedereen is een potentiële besmetting'

Toch geeft Hoogerwerf ook toe dat als hij in de stad Heerenveen iemand tegemoet liep hij wel even uitkeek. "Ja, dan loop je er wel even met een boogje omheen. Je ziet iedereen als een potentiële besmetting. In Beijing is dat anders omdat we in de bubbel zitten. Hier wil je niet extra voorzichtig zijn, zoals ik er toch al in sta. We blijven gewoon nuchter en logisch nadenken."

Mondkapje op in de lift, af in de sneeuw

Skïer Maarten Meiners is er voor het eerst bij op de Olympische Spelen en 1 lullige positieve coronatest en zijn olympische droom spat uiteen. "Toch kan ik me er niet teveel mee bezig houden. In de sneeuw gaat het mondkapje ook gewoon af", zegt Meiners met een knipoog. De Nederlandse alpineskiër houdt zich wel zich netjes aan alle regels. "Ik probeer zoveel mogelijk het gevaar op besmetting te beperken. Ik draag in de skilift altijd een mondkapje en probeer alles zoveel mogelijk alleen te doen. Maar op de piste ben je nou eenmaal niet altijd alleen."

Alle maatregelen netjes opvolgen

Meiners heeft er vertrouwen in dat hij alles netjes heeft gedaan en dat het nu in Beijing zo blijft met de superbubbel. "Ik was thuis en ik ging trainen, verder deed ik niets in de weken voor de Spelen. Ik vermeed en vermijd nog steeds zoveel mogelijk contacten en mensen. Je kan het nooit helemaal uitsluiten, maar wel alle maatregelen opvolgen. En dat doe ik dus ook."

De leiding van TeamNL

'Ik voel me zoveel veiliger dan in Nederland'

Ja, de autoriteiten bij de Olympische Winterspelen in Beijing hebben voor een heel veilig gevoel gezorgd bij de Nederlandse olympische ploeg. Shorttrackster Rianne de Vries weet dat iedereen met hetzelfde doel is in China. "Iedereen wil presteren en houdt zich dus aan de maatregelen. Kijk, in Nederland verspreidt het virus zich ontzettend snel, maar hier in Beijing hebben ze alles onder controle. Ik voel me daar veilig bij. Veel veiliger dan in Nederland. Ik heb nu niet het gevoel dat ik nog corona kan krijgen."

'Wat kan er nog misgaan?'

Het is een streng regime in Beijing. Iedereen in de bubbel wordt voor het ontbijt grondig getest. Het stokje gaat in Beijing een stuk dieper in de neus en keel dan in Nederland. "Als je er alles aan heb gedaan en je ziet hoe ze er hier mee omgaan, dan komt het echt wel goed. Alles is zo strak op de Chinese manier geregeld. Iedereen wil gezond blijven en we doen er alles aan. Ik ben er verder dus ook niet meer mee bezig. Dat is achter de rug, nu de schaatsbaan op. We zijn allemaal gezond en fit en zitten in een grote bubbel met alle topsporters. Wat kan er nog misgaan?"

De teststok gaat in Beijing een stuk dieper de neus in

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen.

Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen

Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'

Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing

Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?

Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'

Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing

Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken