Nieuwe regels nekken Melissa Peperkamp: Nederlandse snowboardster mist finale op een haar
i

AFP

Nieuwe regels nekken Melissa Peperkamp: Nederlandse snowboardster mist finale op een haar

Martijn Baars • 09:58, 05-02-2022 / Laatste Update: 06:48, 12-12-2023

Snowboardster Melissa Peperkamp baalt ervan dat ze tijdens haar debuut op de Olympische Spelen net naast een plaats in de finale op het onderdeel slopestyle greep.

"Als je hieraan meedoet, zeg je: elke plek is goed. Maar stiekem in je hoofd wil je toch die finale rijden. Zeker als je best wel goed meedoet”, zei de 17-jarige Nederlandse, die in de kwalificatie op de 13e plaats eindigde. De beste 12 snowboardsters kwalificeerden zich voor de finalewedstrijden van zondag. Check hieronder 1 van de runs van Peperkamp.

'Niet optimaal'

Peperkamp begon met een score van 61,26 punten, gevolgd door een tweede omloop van 60,18. "Ik probeerde mezelf te verbeteren, maar ik deed mijn ‘rails’ niet helemaal optimaal”, zei Peperkamp over haar 2e run. Ze lag daarna nog enige tijd op koers voor een plek in de finale, maar ze werd toch nog gepasseerd door de Zwitserse Ariane Burri, die als voorlaatste in actie kwam.

Lees hier: een uitgebreid interview met Melissa Peperkamp

Nieuwe regels

Bij het opmaken van de ranglijst werd gekeken naar de beste score van de snowboardsters en dus niet naar de totaalscore. Dat gebeurde 4 jaar terug wel. Peperkamp zou volgens de telling van 2018 met haar scores vandaag rond plek 8 zijn geëindigd.

De Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski-Synnott eindigde in de kwalificatie met 86,75 als eerste, voor de Japanse Kokomo Murase (81,45) en de Finse Enni Rukajärvi (78,83). Ariane Burri, die net voor Peperkamp 12e werd, had als hoogste score 65,55.

'Spanning om te snijden'

"De spanning was om te snijden”, aldus Peperkamp, die later in Beijing nog in actie komt op het onderdeel big air. "Het was supergaaf om hier überhaupt aan mee te mogen doen en ook om als eerste Nederlander in actie te komen. Dat is toch een eer.”

Mannen

Bij de mannen staan de kwalificaties voor de slopestyle, een onderdeel dat sinds de Spelen van 2014 in Sochi olympisch is, zondag op het programma. Niek van der Velden komt namens Nederland in actie. 4 jaar geleden zou de Brabander in Pyeongchang zijn olympische debuut maken, maar in de training voorafgaand aan die wedstrijd brak hij zijn arm. Van der Velden heeft nu als doel om de finale te bereiken.

Big air

Peperkamp en Van der Velden doen later deze Spelen ook nog mee aan het onderdeel big air, dat in Beijing zelf plaatsvindt.