Noorse langlaufster pakt eerste gouden medaille op Olympische Winterspelen
i

EPA

Noorse langlaufster pakt eerste gouden medaille op Olympische Winterspelen

Martijn Baars • 10:42, 05-02-2022 / Laatste Update: 04:01, 12-12-2023

De Noorse langlaufster Therese Johaug heeft de 1e gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen van Beijing. De 33-jarige Johaug zegevierde op de skiatlon over 15 kilometer, een combinatie van 7,5 kilometer klassieke stijl en 7,5 kilometer vrije stijl.

Johaug nam al snel het initiatief in de wedstrijd over de kunstsneeuw in Zhangjiakou. Na de wissel sprong de 14-voudig wereldkampioene weg uit de kopgroep, waarna de Noorse haar eerste individuele olympische titel binnenhaalde. Zilver ging naar de Russische Nepryaeva. De Oostenrijkse Stadlober pakte het brons.

Doping

Johaug had op de Spelen van 2010 in Vancouver al goud gepakt met de Noorse estafetteploeg op de 4x5 kilometer. Vier jaar later in Sochi pakte ze zilver (30 kilometer) en brons (10 kilometer). De langlaufster ontbrak op de Spelen van Pyeongchang 2018 vanwege een dopingschorsing. Ze testte positief op een verboden middel dat ze naar eigen zeggen via een zonnebrandmiddel voor de lippen in haar lichaam had gekregen.

Opvolger van Zweedse

Johaug volgt de Zweedse Charlotte Kalla op als olympisch kampioene op de skiatlon. Kalla bemachtigde 4 jaar geleden in Zuid-Korea de 1e gouden plak van de Spelen.