Olympische vlam na spetterende show op het water aangekomen in zwaarbeveiligd Frankrijk
De olympische vlam te water. © Getty Images

Olympische vlam na spetterende show op het water aangekomen in zwaarbeveiligd Frankrijk

13:20, 08-05-2024 / Laatste Update: 13:21, 08-05-2024

Met veel bombarie heeft de olympische vlam Frankrijk bereikt, waar op 27 juli de Zomerspelen worden gehouden. De vlam is nu in Marseille en daar begint woensdagavond de fakkeltocht over land. In de Franse havenstad is de beveiliging behoorlijk opgeschroefd.

Vorige week werd de olympische vlam ontstoken in het Griekse Olympia. Stefanos Ntouskos, een Griekse roeier die op de Spelen van 2021 goud won, had de eer om als eerste de vlam te vervoeren. Via Olympia ging het vuur via estafette naar Athene, waar de tocht over water naar Frankrijk werd ingezet. Na een zes uur durende show op het water, met meer dan duizend boten, is voormalig olympisch zwemkampioen Florent Manaudou de eerste fakkeldrager op Franse bodem

Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen in de tweede stad van Frankrijk, waar 150.000 toeschouwers worden verwacht. Ongeveer 6000 agenten beveiligen het evenement rond de oude haven van Marseille, waar het woensdag zonnig is. "De beveiliging is ongekend. Het leven gaat door in Marseille, maar met zeer strenge veiligheidsmaatregelen", zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

Route olympische vlam

De olympische vlam begint woensdagavond aan een route van 12.000 kilometer door Frankrijk en de overzeese gebieden, zoals Guadeloupe en Martinique. De tocht eindigt op 26 juli in Parijs, de dag van de openingsceremonie. Komende dagen dragen onder anderen oud-basketballer Tony Parker en voormalig topvoetballer Didier Drogba de fakkel.