Olympische vlam ontstoken in Griekenland en onderweg naar Parijs
Ontsteking van de olympische vlam © Getty Images

Olympische vlam ontstoken in Griekenland en onderweg naar Parijs

12:00, 16-04-2024 / Laatste Update: 12:40, 16-04-2024

In het Griekse Olympia is dinsdag de olympische vlam traditioneel ontstoken voor de Olympische Spelen van dit jaar. De vlam wordt nu via een estafette vervoerd naar Parijs waar de Spelen deze zomer plaatsvinden.

Door middel van een traditionele ceremonie werd de vlam ontstoken. Dit jaar weer onder toeziend oog van het publiek, wat in 2020 en 2021 niet mogelijk was vanwege het coronavirus.

De vlam begint meteen aan zijn route naar Parijs. De eerste die met de vlam loopt is de 27-jarige Griekse roeier Stefanos Ntouskos, die op de Spelen van 2020 een gouden medaille won. Hij gaf de vlam vervolgens door aan Franse zwemster Laure Manaudou, Olympisch kampioen op de 400 meter vrije slag op de Olympische Spelen van Athene in 2004.

Het olympische vuur wordt eerst naar Athene gebracht en gaat daar aan boord van een schip om naar Frankrijk te worden vervoerd. De vlam zal op 8 mei aankomen in Marseille. Daarna gaat het vuur door het hele land, inclusief toeristische plekken als Carcassonne en Versailles. Ook Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe en Martinique, zullen worden aangedaan. De olympische fakkel arriveert op 26 juli in Parijs, tijdens de openingsceremonie.