Olympische Winterspelen in 2030 naar schaatshal Thialf?! 'We staan er goed voor'
i

Pro Shots / Erik Pasman

Olympische Winterspelen in 2030 naar schaatshal Thialf?! 'We staan er goed voor'

Martijn Baars • 12:06, 15-11-2023

De provincie Friesland gaat er alles aan doen om het schaatsen op de Winterspelen in 2030 te kunnen organiseren, als Zwitserland die Olympische Spelen Spelen binnenhaalt. "Thialf is hier bij uitstek geschikt voor”, aldus gedeputeerde Femke Wiersma. NOC*NSF is wat voorzichtig en noemt de ‘Elfstedenkoorts’ die afgelopen dagen in Friesland is losgebarsten ‘voorbarig'.

Zwitserland heeft zelf geen grote schaatshal en ziet daarom Thialf in Heerenveen en de baan van het Duitse Inzell als opties. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist in juni 2024 wie de Spelen gaat organiseren. Zweden en Frankrijk hebben zich ook kandidaat gesteld als gastlanden.

'We willen het absoluut'

"We willen absoluut dat de Spelen naar Thialf komen", aldus Wiersma. De provincie Friesland is aandeelhouder van de schaatshal. "Thialf staat er goed voor. We hebben begrepen dat de Spelen ook een duurzaam karakter moeten krijgen. Duurzaamheid en topsport komen allemaal samen in Thialf."

EK afstanden als voorbeeld

De Zwitserse organisatie wordt binnenkort uitgenodigd om begin januari de EK afstanden in Thialf te komen bekijken. "Dan kunnen ze de sfeer proeven en zien hoe goed alles hier geregeld is", zegt Wiersma.

'Niet te hard roepen'

Directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF waarschuwt dat er nog een hoop moet gebeuren willen de Spelen echt naar Friesland komen, zo zei hij dinsdagavond op NPO Radio 1. "Voor we ons allemaal rijk gaan rekenen... In diplomatie zijn Nederlanders meestal niet zo goed. Dus nu al heel hard roepen gaat de kansen verminderen in plaats van vergroten.” Van den Tweel staat naar eigen zeggen in nauw contact met het Zwitserse olympisch comité, dat volgens hem nog ‘niet eens’ heeft besloten of er een bid komt.

Thialf is écht een optie

Maar de gesprekken worden gevoerd, en aan het Friese enthousiasme zal het niet liggen. Vrijdag werd bekend dat Thialf een optie is voor de Zwitsers. Gedeputeerde Wiersma hoorde die geruchten een paar weken geleden al. Sindsdien hebben Thialf, de burgemeester van Heerenveen en de Friese VVD en PvdA allemaal positief gereageerd op het plan.