Oranje Leeuwinnen spelen gelijk tegen Canada in doelpuntenfestival
i

Getty Images

Oranje Leeuwinnen spelen gelijk tegen Canada in doelpuntenfestival

Eimert Pruis • 15:02, 14-07-2021 / Laatste Update: 03:49, 06-01-2024

De Nederlandse voetbalsters hebben in Japan de besloten oefenwedstrijd tegen Canada met 3-3 gelijkgespeeld. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kwam op het trainingscomplex in Kamogawa met 3-1 achter, maar knokte zich terug via doelpunten van Jackie Groenen en de ingevallen Lineth Beerensteyn. Vivianne Miedema had in de eerste helft de 1-1 gemaakt.

Precies een week voor de eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen, op 21 juli in Rifu tegen Zambia, stuurde Wiegman haar beoogde basisploeg het veld in. Sisca Folkertsma kreeg opnieuw een kans als rechtsback. De speelster van landskampioen FC Twente, die na de Spelen verhuist naar de Franse club Bordeaux, vormde de achterhoede met Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt en Dominique Janssen. Groenen, Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse stonden op het middenveld, de voorhoede bestond uit Jill Roord, Miedema en Lieke Martens.

De voetbalsters zijn al ruim een week in Japan om zich voor te bereiden op hun 1e Spelen. De ploeg van Wiegman zou vlak voor vertrek in Nederland nog een oefeninterland spelen tegen Zuid-Afrika, maar dat duel in Zwolle ging niet door omdat binnen de Zuid-Afrikaanse selectie meerdere coronabesmettingen waren. De bondscoach zag de besloten 'trainingswedstrijd' tegen Canada daarom als een alternatieve, serieuze test.

Pieter van den Hoogenband, de chef de mission van TeamNL op de Spelen, en prestatiemanager Arjen Boonstoppel van sportkoepel NOC*NSF waren vanuit Tokio naar Kamogawa gekomen om het duel te bekijken. De voetbalsters reizen zaterdag naar Sendai, een stad vlakbij Rifu. Ze spelen daar hun groepswedstrijden tegen Zambia en Brazilië (24 juli). Op 27 juli is China in Yokohama de 3e tegenstander.