Russische kunstrijdster Kamila Valieva valt en huilt tijdens training, wacht in spanning op dopingonderzoek
i

AFP

Russische kunstrijdster Kamila Valieva valt en huilt tijdens training, wacht in spanning op dopingonderzoek

Martijn Baars • 09:55, 12-02-2022 / Laatste Update: 04:37, 08-01-2024

Het internationale sporttribunaal CAS behandelt dit weekend de dopingzaak van de Russische kunstrijdster Kamila Valieva.

De 15-jarige Valieva heeft eind vorig jaar positief getest op een verboden middel, zo werd deze week bekend. 3 rechters van het CAS houden dit weekeinde in Beijing een spoedzitting, voornamelijk via videoverbindingen. Ze beloven voor de start van de individuele wedstrijden voor de kunstrijdsters (dinsdag) met een uitspraak te komen.

Mag ze meedoen of niet?

Valieva geldt als de favoriete voor het goud, maar vanwege haar dopingzaak is het hoogst onzeker of de tiener komende week op het ijs in actie kan komen. Valieva, die zaterdag op het ijs in tranen uitbarstte na een volkomen mislukte sprong tijdens de training, haalde maandag het goud binnen voor Rusland in de landenwedstrijd.

Nog geen medailles

De medailles zijn echter nog steeds niet uitgereikt, omdat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een dag na de landenwedstrijd te horen kreeg dat Valieva enkele weken geleden positief heeft getest op trimetazidine.

Pas na 6 weken de uitslag

Het Russische antidopingbureau legde de kunstrijdster eerst een voorlopige schorsing op, maar die werd al snel opgeheven. Het IOC, de internationale schaatsfederatie ISU en het mondiale antidopingbureau WADA, hebben nu beroep aangetekend bij het CAS. Rusland zet vraagtekens bij het moment dat de positieve testuitslag van Valieva naar buiten kwam, ruim 6 weken nadat de test was afgenomen. Een laboratorium in de Zweedse hoofdstad Stockholm, dat onder het WADA valt, trof in de monsters sporen van een verboden middel aan.

'Concentreren op de sport'

"We willen dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost”, zei IOC-woordvoerder Mark Adams. "We willen ons concentreren op de sport en niet op mogelijke dopingzaken.”