Ruzie tussen Rusland en IOC-baas Bach loopt op: 'Jij bent wreed en onjuist'
i

EPA

Ruzie tussen Rusland en IOC-baas Bach loopt op: 'Jij bent wreed en onjuist'

Martijn Baars • 09:45, 19-02-2022 / Laatste Update: 23:41, 11-12-2023

De stevige kritiek van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), op het gedrag van het begeleidingsteam van Kamila Valieva is de coach van de veelbesproken Russische kunstrijdster, Eteri Tutberidze, niet in de koude kleren gaan zitten. Ook klinken uit Rusland felle woorden over de uitval van Bach, die na de vrije kür donderdag het optreden van de Russen flink bekritiseerde.

Valieva mocht ondanks een positieve dopingtest afgelopen week meedoen in Peking. Na de korte kür van dinsdag leidde ze, maar donderdag bezweek ze onder de druk. Tutberidze toonde na de zware weken voor Valieva echter geen medelijden en sprak haar streng toe. "Waarom ben je gestopt met vechten? Leg me dat eens uit! Na de axel gaf je het uit handen!"

Harde uithaal

Bach reageerde gisteren woedend en deelde een verbale veeg uit de pan uit aan de Russische begeleidingsploeg. Die kritiek kwam in Rusland hard aan, zo schreef Aleksandr Zyulin in een open brief op Instagram. De winnaar van het olympisch brons (1992, Albertville) en zilver (1994, Lillehammer) bij het paardansen - met toenmalig echtgenote Maja Usova - haalde hard uit naar Bach en IOC. 

'Wreed en onjuist'

Coach Tutberidze heeft sinds 2014 6 olympische medaillewinnaars en 4 olympische kampioenen grootgebracht”, wijst Zyulin Bach de les. "Ze weet heus wel wat ze na optredens tegen haar leerlingen moet zeggen. Analyseer alstublieft gewoon eerst uw eigen positie met betrekking tot Valieva. Vanuit de positie van een man gedroeg je je naar mijn mening wreed en onjuist. Het is in elk geval niet aan jou om de manieren van een uitstekende coach aan de kaak te stellen."