Schaatsbondscoach Jan Coopmans wil ondanks drama op ploegenachtervolging door
i

Getty Images

Schaatsbondscoach Jan Coopmans wil ondanks drama op ploegenachtervolging door

Martijn Baars • 15:02, 15-02-2022 / Laatste Update: 13:05, 08-01-2024

Bondscoach Jan Coopmans is nog wel even de kop van jut. Hij was en is verantwoordelijk voor de Nederlandse prestaties op de teamonderdelen op de Olympische Spelen. Onder zijn leiding leverden de ploegenachtervolgingen bij de mannen en vrouwen een teleurstellende bronzen plak op. "Dit is heel rauw op m'n dak gevallen", zegt hij tegen de NOS.

"We hebben bij de mannen gewoon ons niveau net niet gehaald. De vrouwen hebben zich in de troostfinale wel goed herpakt, maar hebben uiteindelijk verloren van landen die duidelijk beter waren. 1 medaille is zwaar teleurstellend. En dat kost me moeite om het te zeggen. Hier ben ik een aantal dagen goed ziek van."

Door als bondscoach

Ondanks die zware teleurstellingen wil Coopmans ook na de Spelen nog graag bondscoach blijven van de schaatsers. "Ik wil graag door, maar dan moet er wel een goede omgeving zijn om in te werken. Daarbij hoort de beslissing wat wij als schaatsland aan willen met de teamonderdelen. Willen we die net zo belangrijk maken als de individuele afstanden?"

Mass Start

Coopmans staat deze Spelen ook nog als bondscoach langs het ijs bij de Mass Start. Bij de mannen rijden Sven Kramer en Jorrit Bergsma die. Marijke Groenewoud en Irene Schouten rijden 'm bij de vrouwen.