Schitterend Belgisch goud op de massastart voor Swings, goed samenspel van Bergsma en Kramer
i

ANP

Schitterend Belgisch goud op de massastart voor Swings, goed samenspel van Bergsma en Kramer

Martijn Baars • 10:42, 19-02-2022 / Laatste Update: 23:27, 07-01-2024

Bart Swings heeft zijn favorietenrol waargemaakt op de massastart op de Olympische Spelen. De Belg pakte in een sprint het goud, voor de Zuid-Koreanen Chung en legende Lee. Die pakte het brons. De Nederlanders Jorrit Bergsma en Sven Kramer werkten goed samen, maar deden niet mee om de podiumplaatsen.

Kramer en Bergsma werkten toch wel goed samen. Toen Bergsma een nutteloos puntje pakte in een tussensprint, kwam Kramer onderdoor en reed weg. Iedereen keek naar Swings en die moest iedereen terughalen. Toen de Belg Kramer terug had, zette Bergsma weer even aan.

Goed samenspel Kramer en Bergsma

Het bleken speldenprikjes om Swings te vermoeien, want toen het weer stilviel ging Kramer weer. En weer moest Swings het oplossen. Het was de laatste actie van Kramer in zijn carrière, want hij liet zich daarna naar achteren zakken en deed niet meer mee. Werk verricht voor Bergsma, die de koe bij de hoorns greep.

Goud voor België!

Maar ook dat werk was niet genoeg om Swings uit te schakelen. Bergsma zakte wat terug in de laatste ronde en moest de medailles aan de buitenlandse concurrenten laten. Swings sprintte hard en versloeg de Zuid-Koreaan Lee op de streep: goud voor de Belg! Het eerste Winterspelen-goud voor België sinds 1948!