Shanne Braspennincx had in 2015 hartaanval: 'Kransslagader voor 99% dicht'

Marcel Roes • 16:30, 05-08-2021 / Laatste Update: 18:21, 07-01-2024

Shanne Braspennincx is olympisch kampioen keirin! Op 5 augustus 2021 beleefde haar leven een hoogtepunt. 6 jaar eerder, in 2015, beleefde ze een van de meest inktzwarte momenten. Ze werd toen getroffen door een hartaanval.

In De Telegraaf wordt de situatie geschetst: ze was op trainingskamp in de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen te Rio. In de nacht ervoer ze pijn, tintelingen in de linkerarm, misselijkheid en zweette ze zich veel. Op naar het ziekenhuis voor een check.

Hartinfarct

Daar kwam al snel de diagnose: hartaanval. "Mijn kransslagader zat voor 99% dicht. Als je pas 24 jaar bent, is het zo onwerkelijk als je hoort dat je een hartaanval gekregen hebt." Wat volgde is dat ze 2 keer werd gedotterd (en dicht of vernauwd bloedvat van de hartspier wordt dan open gemaakt) en een revalidatietraject begon. Ze ging als reserve naar Rio.

Stappen

"Het is een heel lang proces geweest met dalen en pieken', vertelt Braspennincx . Het duurde even voor de artsen me groen licht gaven om weer topsport te bedrijven, maar ik ben wel regelmatig teruggefloten door mijn eigen lichaam. Pas 2,5 jaar nadat het gebeurde kon ik zeggen dat ik echt weer stappen maakte." Een gouden stap!