Skeletontster Kimberley Bos: 'Eens een medaille in een andere sport, leuk toch?'

Marcel Roes • 18:02, 12-02-2022 / Laatste Update: 21:50, 11-12-2023

Tot zaterdag 12 februari 2022 was Nicolien Sauerbreij de enige Nederlandse atleet die bij de Winterspelen een medaille won buiten de schaatsbaan (langebaan of shorttrack). Nu is er een 2e: brons voor skeletonster Kimberley Bos.

De NOS-interviewer vraagt of ze beseft dat het een unieke medaille is en dat ze geschiedenis heeft geschreven. "Dat doe ik al het hele seizoen, wordt me verteld", zegt Bos. "Ik denk dat dit de kroon op het werk is."

Waarna de interviewer benadrukt dat het eens geen plak bij het schaatsen of shorttrack is. "Ja, een keer een andere sport, leuk he?"

Hard werken

En een plak die niet makkelijk kwam. "Dit symboliseert heel veel, heel hard werken. Dit is het resultaat van een 4-jarenplan. Bij de vorige Winterspelen werd ik 8e en het plan was hier een podiumplek te pakken."

"Vandaag ging het weer beter dan vrijdag. Dat zie je ook aan de tijden." Maar wat gebeurde er nou in de 4e heat bij bocht 13?

"Het ging heel goed, tot bocht 13. Toen kieperde de slee bijna om. Gelukkig bleef ik liggen, daar ben ik wel goed in gelukkig."

Lees hier meer over Bos: Kimberley Bos jaagt op goud op eigen skeleton: ‘Ik moet net zo hard rennen als Dafne Schippers’