Kimberley Bos jaagt op goud op eigen skeleton: 'Ik moet net zo hard rennen als Dafne Schippers'
i

Viesturs Lacis

Kimberley Bos jaagt op goud op eigen skeleton: 'Ik moet net zo hard rennen als Dafne Schippers'

Eimert Pruis • 17:00, 10-02-2022 / Laatste Update: 22:45, 11-12-2023

Kimberley Bos is een vreemde Nederlandse olympiër in de bijt. Geen sneeuw, geen ijs, maar snoeihard in je eentje op je buik een sleebaan af. Dat is skeleton en Bos is er goed in. Vrijdag begint haar jacht naar goud op haar eigen ontworpen skeleton. "Ik moet net zo hard rennen als Dafne Schippers."

Door: Eimert Pruis

Bos roetsjt vrijdag en zaterdag de baan af en dan kan het zomaar zijn dat de 28-jarige skeletonster samen met Nicolien Sauerbreij de enige wintersporter met een olympische medaille is, die het niet op de schaats deden. Bos veroverde dit seizoen de Europese titel en won het wereldbekerklassement. "Toch zijn de verschillen heel klein. Ik kan nog zo 11 mensen opnoemen die ook zouden kunnen winnen. Ik durf er geen geld op te zetten wie er gaat winnen", manoeuvreert Bos zich alvast in de underdogpositie in een uitgebreid interview met Sportnieuws.nl. Ja, het mentale spelletje is ook begonnen.

'Ik wil alles winnen wat er te winnen valt'

'Ik ga niet op safe spelen'

"Het is maar net wie de beste runs heeft op die 2 dagen. Je moet het dan laten zien, zeker in de finale zaterdag. Op de training kan je alles verkeerd doen. Beter zelfs, want daar leer je alleen maar van. Alles draait om de race. Wie er dan de minste fouten maakt. En denk maar niet dat ik op safe ga spelen. Als je dat doet ga je de wedstrijd niet winnen."

Met 130 kilometer per uur naar beneden

Winnen. Dat wil Bos en daar is ze eigenlijk al een beetje gewend aangeraakt. Bang is ze allang niet meer. Wij zouden toch wel 2 keer nadenken om met zo'n skeleton ontiegelijk hard naar beneden te stuiven. "Als je bang bent, moet je niet gaan. Je gaat met 130 kilometer naar beneden. Bang ben ik zeker niet meer nee. Dat komt door de training. Daar gebeurt het weleens dat ik bang word tijdens mijn run. Als ik de controle op de slee kwijtraak, dat is het ergste. 'Wat moet ik nu doen om het op te lossen?', denk ik dan in een split second. Dan voel ik de angst, maar het gebeurt gelukkig maar heel weinig."

Slee op wieltjes

Daar zijn ook de trainingen voor, legt Bos uit. "Je bent bang als je in een situatie komt die je niet kent. Omdat ik op de trainingen alle situaties al heb meegemaakt, ben ik in de wedstrijden niet meer bang." Wat doet ze dan zoal op een training? Want als je eenmaal naar beneden gaat ben je niet meer af te stoppen natuurlijk. "In de zomer train ik naast mijn fysiek ook het rennen. Ik heb een slee op wieltjes gemaakt en op de atletiekbaan op Papendal oefen ik dan mijn start."

'Ik moet in korte tijd net zoveel snelheid maken als Dafne Schippers en dan de slee niet vergeten'

De combinatie

De start. Een leek zou zeggen, daar win je de wedstrijd. Dat is alleen helemaal niet zo. "De snelste starters winnen zeker niet altijd. Een goede start helpt je wel ontzettend om een goede klassering neer te zetten. Zolang je onderweg geen fouten maakt. Je moet kunnen starten en sleeën. Die combinatie geeft de doorslag."

Dafne Schippers

En in de start wil Bos op Dafne Schippers lijken. Of ja, net zo hard kunnen rennen als de Nederlandse topsprintster. "Je moet zoveel snelheid maken in het begin. Ik zeg dan ook weleens dat ik moet proberen om in korte tijd zoveel snelheid als Dafne te maken. Alleen dus op een veel kortere afstand en ook nog met 1 hand aan de grond."

'Ik zie er soms onbeholpen uit'

Je mag je skeleton natuurlijk niet kwijtraken. Een bijzonder ding. Het bobsleeën, rodelen (op de rug) en het skeleton (op de buik) zijn sowieso bijzondere sporten. Je gaat met zo'n hoge snelheid en elk foutje is fataal. Wat te denken van het dubbelrodelen? Twee mannen liggen romantisch op de rug en zoeven naar beneden. "Ik zie er niet zo mooi uit op de slee. Ik heb niet de perfecte vorm en laat de slee lekker lopen. Daardoor ziet het er soms onbeholpen uit."

Beter geschikt voor skeleton dan voor het bobben

"Ik vind het echt een geweldige sport", vervolgt Bos. "Ik ben ook begonnen in het bobsleeën, ook zo mooi. Ik kwam er alleen al snel achter dat ik niet groot en zwaar genoeg ben voor het bobben. Dus toen dacht ik: 'misschien moet ik eens het skeleton proberen'. Dat bevalt me tot nu toe prima", zegt Bos lachend. "Je moet precies weten wat je doet. Om snel te zijn moet je het gevoel hebben voor wat er gebeurt op de weg."

Kimberley Bos en Max Verstappen

De skeletonster uit Ede vergelijkt zichzelf weleens met Max Verstappen. "Ik weet hoe ik de bochten moet nemen om er de meeste snelheid uit te halen, net als Max. Ik krijg veel input vanuit de slee en Max zal hetzelfde hebben met zijn Formule 1-wagen. Je moet ook weten hoe je lichaam zich op de slee bevindt en ondertussen moet je alles waarnemen. Met het juiste setje ijzers onder de slee gaat het ook beter natuurlijk. Tel daarbij op dat je op de juiste momenten moet sturen om scherper de bochten in te zetten. Dan kom je wel aan een goede tijd. Het belangrijkste is om niet zo te sturen dat je te langzaam gaat en dat je zijwaarts glijdt. Dan kan je weleens van de bocht afvallen."

Hondje Carly gaat overal mee naartoe

Ambitieus boven alles, dat is Bos. "Ik wil alles winnen wat er te winnen valt", onderstreept ze nog meer eens. Ze bereikte geleidelijk aan de top, en het begon al op jonge leeftijd. Eerst was ze turnster. "Voor de coördinatie is dat heel goed. Ik ben daarbij ook erg lenig. Leniger dan de gemiddelde sprinter. Dat heeft weer voordelen op de slee." Daarnaast haalt de Gelderse ook nog veel energie uit haar hondje, die ook nog eens af en toe mee gaat. "Ik wandel regelmatig met Carly, zo heet ze. We spelen veel want ze is pas 1 jaar en heeft dus genoeg energie. In de winter kan ze vaak niet mee, dan is ze bij mijn ouders. In de zomer neem ik haar overal mee naartoe."

Gek van tekenen

En om dan even bij te komen van alle hectiek pakt ze pen en papier erbij. Of ja, tegenwoordig haar iPad en Apple Pencil. Bos is namelijk helemaal gek van tekenen. "Dat deed ik al als kind en nu doe ik het weer. Tegenwoordig ben je gelukkig niet afhankelijk van papier en kan ik ook onderweg en bij wedstrijden lekker tekenen."

Bos in volle concentratie: 'Ik wil hetzelfde doen als wat ik al het hele seizoen doe'

Persoonlijke slee

In het olympisch dorp in Beijing heeft ze de iPad altijd in de buurt. De tekenaar in Bos heeft ook het design van haar skeletonslee gedaan. "Ik heb het een persoonlijk tintje gegeven. Het logo van TeamNL staat er natuurlijk op en de kleur is uiteraard oranje. Verder heb ik een bos getekend, je weet vast waarom", zegt Bos met een knipoog. "Een tijger heb ik erop gezet, een knipoog richting China, het is immers het jaar van de tijger. Loeki van de Ster staat er ook op."

Helm met namen en eigen fanclub

De creatieveling zit boordevol ideeën en zo is ook haar fanclub ontstaan. Want ja, de Nederlandse skeletonster is inmiddels reuze populair. "In 2014 zette ik een crowdfundingactie op om mijn reis en trainingen voor het WK junioren te betalen. Elke donateur mocht zijn naam op mijn helm zetten. Dus die helm staat helemaal vol. Daar is weer de fanclub uit geboren. Erg leuk. Helaas mag die helm niet op de Spelen worden gebruikt. Die is wit met oranje en een tulp erop."

'Ik wil hetzelfde doen wat ik al het hele seizoen doe'

De creatieve, explosieve en onbeholpen skeletonster staat voor haar grootste uitdaging ooit. Het coronavirus heeft ze achter zich gelaten ("Ik word panisch als mensen te dicht bij mij zijn. Tot aan de race blijf ik extreem safe") en die paar runs wil ze knallen. "Heel veel dames willen winnen en een doel stellen heeft echt geen zin. Ik wil dus knallen en hetzelfde doen wat ik al het hele seizoen doe. Dan zien we wel wat het wordt."

'De Spelen zijn prachtig, maar ik heb ook nog nooit een WK-medaille gehaald'

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen. Check daarnaast ook onze Olympische Spelen-pagina!

  • Snowboardcrosser Glenn de Blois knokte zich werkend naar de Spelen
  • De laatste Spelen van shorttrackster Rianne de Vries en wéér is ze reserve
  • Snowboardster Michelle Dekker wil wereldreis maken
  • Adriana Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën
  • Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber
  • Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans
  • Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen
  • Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'
  • Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing