Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber: 'Ik kan al een rozetta, nu nog een medaille'
i

Niek van der Velden

Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber: 'Ik kan al een rozetta, nu nog een medaille'

Eimert Pruis • 17:00, 05-02-2022

Niek van der Velden is freestyle snowboarder en komt zondag in actie op slopestyle, maar voordat hij op zijn board stapt drinkt hij eerst een lekker bakkie koffie. De 21-jarige Brabander is helemaal gek van het bruine vloeibare goud en werkte tussen de trainingen op Papendal door bij een koffietentje in Velp. "Ik vind koffie superrelaxt. Echt even een momentje voor jezelf en misschien werkt het ook wel voor mijn prestaties bij het snowboarden."

Door: Eimert Pruis

Wij bij Sportnieuws.nl houden ook wel van een 'bakkie pleur' en willen veel meer weten van die vrolijke blonde snowboarder en zijn liefde voor koffie. "Als je een superdrukke dag hebt gehad en dan even een koffietje pakt, dan kom je echt tot rust. Even resetten en doorgaan met je dag. Dat vind ik er mooi aan. Of even met wat vrienden een bakje doen, effe ouwehoeren."

'Fascinerend hoeveel smaken je uit 1 koffieboon kan halen'

En dan vindt Van der Velden het helemaal keigaaf om zelf met koffie bezig te zijn. "Ja, weet je wel niet hoeveel smaken je kan halen uit 1 koffieboon. Superveel dingen hebben invloed op een goede bak koffie. Fascinerend vind ik dat." Niet heel gek dat de snowboarder zijn kans greep en als barista aan de slag ging in de buurt van Arnhem, waar hij tegenwoordig woont. "Ik heb inmiddels alle basics geleerd. Ik kan al een hartje maken en een rozetta. Dat is zo'n rozenblaadje. Een vriendin van mij in de koffiezaak heeft eens voor mij een snowboardje gemaakt. Dat lukt mij nog net niet", lacht Van der Velden.

'Met een bakkie koffie kom ik echt tot rust'

'Ik maakte een flinke klapper'

Hij neemt nog een slok van zijn koffie en gaat met zijn gedachten terug naar de vorige Olympische Winterspelen. Voor Van der Velden is Beijing namelijk niet zijn 1e Spelen. Als 17-jarig broekie was hij erbij in Pyeongchang, maar tijdens de training ging het al vreselijk mis. "Ik maakte een flinke klapper. Opeens kreeg ik veel te veel snelheid. Het leek een beetje op die balkjes van Mario Kart, waar je een boost van krijgt. Het ging zo snel, maar ik wist meteen dat het fout zat. Ik voelde iets wat ik nog nooit heb gevoeld. Ik dacht dat de schouder uit de kom was en we probeerden die terug te zetten. Er gebeurde alleen niets. En in het ziekenhuis kwamen we erachter dat de schouder gebroken was. Bye bye Spelen."

Jonge snowboarder is snel volwassen

Een grote klap was het voor de jonge snowboarder, letterlijk en figuurlijk. "Superzuur natuurlijk. Je komt met een doel om te snowboarden en dan gaat het al mis voordat je in actie kan komen. Flink balen, maar ik moet zeggen dat ik altijd kalm en rustig blijf in dat soort situaties." Zelfs met zijn 17 jaar keek hij al snel weer vooruit. "Het heeft geen zin om boos te worden. Na 1 dag had ik de schakel al omgezet. Zo snel mogelijk beter worden en op naar de volgende Spelen."

Stressvolle race

In die 4 jaar werd hij steeds beter, maar kreeg hij ook weer te kampen met blessures. Een jaar voor de Spelen zat hij weer in de lappenmand. "Ja dat was erg stressvol. Het was voor mij echt een race om die kwalificatie voor de Olympische Spelen binnen te halen. Ik had uiteindelijk nog 2 wedstrijden te gaan en bij die eerste, in Amerika, word ik gewoon 2e. Hup, ticket binnen!"

'Dan zit je gebakken voor de rest van het leven'

Ja, met de vorm van Van der Velden zit het wel goed, zo vlak voordat hij in Beijing in actie komt. "Ik voel me supergoed en ben helemaal klaar om te shinen op deze Spelen. Ik ben eigenlijk zelfs beter dan ooit. Je mag minstens rekenen op 2 finaleplaatsen." Van der Velden doet naast slopestyle (parcours snowboarden waarin je verschillende tricks laat zien) ook later nog de big air (de halfpipe van het freestyle snowboarden). "Een gouden plak. Dat zou mooi zijn. Dan zit je echt gebakken voor de rest van het leven. Ik weet dat binnen het snowboarden en skiën andere wedstrijden meer status hebben, maar geef mij maar de Spelen. Die zijn zo bijzonder."

'Laat mij maar tricks doen'

"Ik wil iedereen veel plezier wensen met het snowboarden op deze Spelen. Hopelijk kan ik de Nederlanders thuis laten genieten." Van der Velden wil laten zien waarom hij het freestyle snowboarden zo'n geweldige sport vindt. "Ik was snel verkocht toen ik kennis maakte met deze sport. Je zoekt de zijkanten van de pistes op, echt de randjes van wat kan. Dat zat er bij mij ook al heel vroeg in. Ik ben niet gemaakt voor het crossen of slalommen, laat mij maar tricks doen."

Niek van der Velden ontdekt de olympische sneeuwpiste

Op die ene dag het lekkerste op de snowboard staan

Het arsenaal van tricks heeft Van der Velden flink uitgebreid in de laatste jaren. Hij hoopt straks runs neer te zetten waar een hoop variatie in zit. "Trucjes van het hoogste niveau wil ik showen. Het gaat zeker geen half werk worden. Je moet bij de Slopestyle de obstakels allemaal net wat anders pakken en origineel zijn. Als ik in een goede flow de cores kan doorkomen en de uitvoering is ook nog eens hartstikke goed, dan kan ik echt wat betekenen in de finale. De combinatie van die dingen zorgen ervoor dat je veel punten pakt. Verder is het vooral een momentopname. De boarder wint die op die ene dag het lekkerste op de snowboard staat."

'Ik pas perfect bij het freestyle snowboarden'

Het lijkt er dus op dat elke snowboarder zelf mag bepalen wat hij doet. Heel anders dan veel andere wintersporten, waar alles van tevoren is vastgelegd. De schaatser weet hoeveel rondjes hij moet schaatsen en bij het skiën mag je de poortjes niet missen. "Die vrijheid ligt mij perfect. Ik ben een aardig vrij type, wil altijd mijn eigen ding doen. Ik heb wel een eigen willetje ja. Dat komt goed uit", verklaart Van der Velden waarom hij zo goed bij het freestyle snowboarden past.

'Ik ben een vrij type en heb wel een eigen willetje ja'

'De jury is toch wat liever voor de bekende snowboarder'

Is hij nog bang dat de jury hem niet aardig vindt? Freestyle snowboarden mag dan te gek vrij zijn, het blijft een jurysport. "Ja, een superbekende snowboarder heeft denk ik altijd wel voordeel. De jury zegt dat ze niemand bevoordelen, maar toch zie je soms net die ene persoon hetzelfde trucje doen als iemand anders en die krijgt toch wat meer punten. Maar daar moet ik me niet druk om maken. Ik ga gewoon volle bak in alle runs en wie weet wat het oplevert."

Medaille in de koffie

De koffie is inmiddels op. Tijd voor een nieuwe bak. Deze keer met een melklaagje in de vorm van een medaille? "Ja dat zou wel mooi zijn. Als ik een medaille pak, is dat het volgende wat ik ga leren als barista. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Zowel met de koffie als straks in de sneeuw. Ik ben beter dan ooit."

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen.

Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans

Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen

Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'

Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing

Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?

Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'

Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing

Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken