Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans: 'Die angst heb ik nodig'
i

Melissa Peperkamp

Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans: 'Die angst heb ik nodig'

Eimert Pruis • 17:00, 04-02-2022

Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp is met 17 jaar een heel jonge olympiër. "Ik had nooit gedacht dat ik hierheen zou gaan", zegt de snowboardster die stiekem nog steeds bang is voor de schans. "Ik moet die angst hebben want dan presteer ik beter."

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl presenteert de Nederlandse wintersporters voor de Olympische Spelen in Beijing, te beginnen met Peperkamp. De 17-jarige snowboardster komt zaterdag in actie op slopestyle en hopelijk ook zondag als de finale op het programma staat. Bij slopestyle gaat de snowboarder een parcours af terwijl het ondertussen wat coole trucs laat zien. Later staat ook nog de Big Air op haar programma. Waarbij de sporter een schans of halfpipe ingaat en verschillende tricks uitvoert.

'Spelen geen droom van mij'

"Ik ben nu een beetje aan het chillen in de bubbel. Het gaat allemaal heel prima. Echt leuk dat ik hier nu ben, maar het is geen droom van mij geweest." Peperkamp stond op haar 4e op de ski's en 2 jaar later ging ze verder op de board. Langzamerhand werd ze steeds beter en probeerde ze het ook op de boardercross en de slalom. "Ik had veel meer talent en gevoel voor het freestylen en eindstand was dus dat ik ging freestylen."

Met ma de hele wereld rond

Samen met haar moeder reisde ze de wereld over voor wedstrijden. De laatste 3 jaar ging het snel. Van de Olympische Spelen voor jeugd, naar de grote volwassen Olympische Winterspelen in Beijing. "Het klinkt misschien heel stom, maar het is er echt zo ingeslopen. Het voelt dus heel normaal, niet als iets heel speciaals."

'Heel vet om hier nu te staan'

Peperkamp geeft daarbij aan dat er voor snowboarders ook veel andere wedstrijden zijn. Die meer status en prestige hebben. "Andere wedstrijden in de World Cup hebben gewoon veel meer waarde. De concurrentie is dan ook veel groter. Die andere wedstrijden zijn geweldig, maar ik vind het ook wel heel vet om hier nu te staan."

Rails, haar favoriete onderdeel

Vet, dat woord gebruikt het jonge snowboardtalent het meest als ze haar geliefde sport omschrijft. Vooral het snowboarden over de rails vindt ze vet. "Lekker hard hoog over die rails. Daar geniet ik ultiem van. Lekker dansen op die ronde buis. Ik kan eigenlijk helemaal niet dansen."

Snowboarden is net als skateboarden ook echt een cultuursport. Een sport die meer is dan wat wedstrijden winnen. "Vroeger genoot ik al van het boarden, ook op straat. Rock and Rail, Railbattle, echte wedstrijden voor streetrijders."

Druktemaker laat zich niet ondersneeuwen

Ja Peperkamp was en is er maar druk mee. Ze is dan ook echt een druktemaker. In haar trainingsgroepje, waar ze de enige vrouw is, laat ze zich dan naar eigen zeggen ook niet ondersneeuwen. "Ik heb een grote mond en ben lekker assertief. Daarnaast houd ik ook van helpen. Zo heb ik de opleiding Zorg en Welzijn Helpende afgerond. Ik ben een spontaan en leuk actief typje", omschrijft ze zichzelf. "Ik ben ook zeker van mijn zaak en dat helpt wel in de sneeuw en in dit wereldje."

Angst is nodig

Waar ze niet zo zeker over is, is de schans. En de grote hoogten waarop ze soms board. Van kleins af aan had ze al de angst voor de schans. "Elke keer als ik zo'n schans opga denk ik: 'Oei, het gaat wel hoog'" Toch heeft Peperkamp leren omgaan met haar vrees. "Door de jaren heen is het wel minder geworden en nu haal ik het beste eruit. Ik moet die angst wel hebben, anders ga ik minder goed presteren. Ik moet die spanning blijven voelen."

Eigen mutsenmerk

Waar ze zich tegenwoordig gelukkig minder druk om hoeft te maken, zijn de centen. Altijd een lastig onderdeel voor wintersporters. Vaak betalen ze hun hele loopbaan uit eigen zak. Peperkamp heeft er iets op gevonden. Ze heeft haar eigen mutsenmerk: by MP Headwear. "Nu is het heel leuk om te doen, maar in het begin heb ik het echt bedacht om mijn snowboarden te kunnen bekostigen."

'Ik wil het naar mijn zin hebben'

Het leidde Peperkamp tot de Spelen en misschien is daar zelfs nog meer mogelijk dan de olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen'. "Ik wil vooral ervaring opdoen. Ik wil het naar mijn zin hebben en lekker doen wat ik leuk vind, dat is het belangrijkste. Het is heel moeilijk om te zeggen wat dat kan opleveren. Als ik de finale haal, kan er van alles gebeuren. Iedereen die in de finale staat kan winnen, maar kan ook laatste worden."

En die angst? Wat gaan we daarmee doen op de kunstsneeuw in Beijing? "Zoveel mogelijk profiteren natuurlijk. Als ik eenmaal over die schans ben vlieg ik en dan kan ik echt genieten."

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen.

Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen

Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'

Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing

Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?

Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'

Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing

Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken