Uitvallen van Spitse komt hard aan bij de Oranje Leeuwinnen: 'Wij hebben het er als groep zwaar mee'
i

AFP

Uitvallen van Spitse komt hard aan bij de Oranje Leeuwinnen: 'Wij hebben het er als groep zwaar mee'

Martijn Baars • 16:24, 20-07-2021 / Laatste Update: 12:33, 08-01-2024

Het wegvallen van de geblesseerde Sherida Spitse is hard aangekomen bij de voetbalsters van het Nederlands elftal. "Voor Sherida zelf is het een persoonlijk drama, maar wij hebben het er als groep ook zwaar mee”, zegt keepster Sari van Veenendaal.

Spitse raakte maandag op de training geblesseerd aan haar knie. Onderzoek maakte al snel duidelijk dat de Olympische Spelen er voor haar niet inzitten. Van Veenendaal: "Het is gewoon een klap, zo eerlijk moeten we zijn. Sherida is zowel binnen als buiten het veld heel erg belangrijk. Maar het is een kort toernooi, we moeten de teleurstelling nu snel omzetten in extra kracht. Het is aan ons de taak dit op te vangen en zo goed mogelijk in te vullen. Sherida kon zelf al heel snel de knop omzetten van ‘ik’ naar ‘ons’, dat is knap. Als team zijn we sterk genoeg om dit een plekje te geven Zo werkt sport, zo werkt voetbal. We zijn hier met een doel. Dat doel blijft onveranderd.”

Bondscoach: 'Iedereen is vervangbaar'

Oranje opent het toernooi woensdag in Miyagi met een wedstrijd tegen Zambia. Bondscoach Sarina Wiegman weet al hoe ze het verlies van Spitse op gaat vangen, maar ze wilde een dag voor de wedstrijd nog niet delen hoe. "Iedereen is vervangbaar, maar Sherida gaan we wel missen. Ze is een verbinder binnen het team en een echte leider op het veld. Ze houdt de boel bij elkaar”, zegt Wiegman. "We kwamen hier naartoe met een missie. Er zit wel een extra dimensie aan nu, er komt iets extra’s bij. Wanneer ik tevreden ben morgen? Met een overwinning, daar begint het mee.”

Tribune

Spitse heeft toestemming gekregen om nog iets langer bij de ploeg te blijven. De voetbalster van Ajax kan het duel met Zambia vanaf de tribunes bekijken en vliegt een dag na de wedstrijd met ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd, die stand-by stond, terug naar Nederland.