Voor schaatscoach Johan de Wit beginnen de Spelen nu pas na corona: '2 weken van de planeet verdwenen'
i

ANP

Voor schaatscoach Johan de Wit beginnen de Spelen nu pas na corona: '2 weken van de planeet verdwenen'

Martijn Baars • 12:16, 14-02-2022 / Laatste Update: 10:36, 07-01-2024

12 dagen zat Johan de Wit, de Nederlandse schaatsbondscoach van Japan, in Peking in een quarantainehotel na een positieve coronatest. Zonder te willen klagen, was het uiteraard geen pretje, vertelt de trainer tegen het AD. "Je gaat denken: als ik ooit maar weer thuis kom.”

Zondagmiddag om 13.45 uur kreeg Johan de Wit zijn laatste negatieve testuitslag. Er zou een ‘ambulancetaxi’ voor hem klaar staan. De coach pakte zijn koffers, maar moest uiteindelijk nog 4,5 uur wachten voordat hij het quarantainehotel dan eindelijk écht kon verlaten. Net op tijd was De Wit op de schaatsbaan, waar hij Miho Takagi verrassend zilver zag winnen op de 500 meter. "Ze leek wel vleugels te krijgen van mij. Het was heel ontroerend. Voor mij, en voor haar.”

Geen televisie

Noord-Hollander De Wit (42) was 12 dagen ‘van de planeet’ geweest, zoals hij het beschrijft. Hij was één van de mensen die in de week voordat de Winterspelen in Peking begonnen, positief testte op corona. De coach werd overgebracht naar een speciaal hotel en moest daar op zijn kamer blijven, zonder televisie en met beperkt internet.

Schaatsen kijken op telefoon

Zijn tv deed het ook niet, schaatsen keek De Wit op zijn mobiele telefoon. "Maar het eten was niet zo slecht en het ontbrak me aan niets. Ik kon alleen niet naar buiten en niet bewegen. Het was 12 dagen op een kamertje. Maar ik vind niet je kan zeggen: ik heb corona en dan zit ik ook nog in een rothotel.”

'Zat er voor Jan Lul'

Naarmate het langer duurde, werd het mentaal wel zwaarder, vertelt De Wit. "Op een gegeven moment gingen mijn cijfers de goede kant op, maar een dag later was er weer een positieve test en begin je weer opnieuw met tellen. Toen had ik wel het gevoel dat ik er voor Jan Lul zat, 5 dagen lang. Je wordt onzeker en gaat denken: hoe lang moet ik hier nog zitten, misschien wel 3 of 4 weken? Je hebt geen idee waar je bent en gaat je afvragen: als ik ooit maar weer thuis kom.” De Wit had geen klachten. "Ik voelde wel dat er iets was, maar als je het niet zou weten, ga je gewoon naar je werk.”