Keeperstrainer Eijlers stond plots in het doel op EK handbal: ‘Corona-angst is weg, het gaat geweldig’

24 januari 2022

Getty Images
Gerrie Eijlers

Het Nederlands handbalteam wordt momenteel overspoeld door een coronagolf. Liefst 9 spelers zitten in quarantaine en dan rekenen we keeperstrainer Gerrie Eijlers nog niet eens mee. De Volendammer maakte tegen Frankrijk op 41-jarige leeftijd namelijk zijn rentree bij het Nederlands team. Even was er euforie, maar de dag erna kon ook Eijlers de deur van zijn hotelkamer op slot draaien. Positief…


Door: Jan Koning

Slapen, eten, handbal kijken op tv, beetje WhatsAppen, Facetimen met de keepers van het Nederlands team en dan weer van voor af aan beginnen. Zo ziet het leven van Gerrie Eijlers – keeperstrainer bij de Nederlandse handballers - er momenteel zo’n beetje uit. Hij zit 'vast' in een kamertje in Hongarije na een positieve coronatest. Sportnieuws.nl belde met hem voor aanvang van de wedstrijd tegen Denemarken.

Niet genoeg tijd om een keeper in te laten vliegen
41 jaar oud is Eijlers en voorheen een vaste waarde in het Nederlands handbalteam. Hij heeft jarenlang in de Duitse Bundesliga gespeeld. Tijdens het EK in Hongarije is hij mee als keeperstrainer, maar vanwege een coronabesmetting bij doelman Dennis Schellekens moest hij plotseling invallen. "Het was helemaal niet de bedoeling dat ik ging spelen", begint Eijlers. "De positieve test van Dennis kwam echter pas om 11.00 uur uit. We konden niet binnen 5 uur iemand in laten vliegen en een PCR-test laten doen."

'Genieten met een hoofdletter'
Dus waren alle ogen gericht op Eijlers. "Ik stond nog ergens ingeschreven bij Volendam. Dat wist ik zelf niet eens. Het betekende wel dat ik mocht spelen." Op het moment dat de wedstrijd tegen regerend olympisch kampioen Frankrijk eigenlijk al gespeeld is – Nederland staat dan ruimschoots achter – gunt doelman Bart Ravensbergen zijn collega zijn 'moment of fame'. "Toen heb ik nog 5 minuten gespeeld. Dat was uiteraard geweldig. Ik pakte ook nog 4 ballen. Genieten met een grote hoofdletter."'Ik kan nog best veel doen vanuit de hotelkamer'
En dan gebeurt het bijna onvermijdelijke. Eijlers zelf test ook positief op corona en moet dus in quarantaine. Hij vindt het vreselijk dat hij niet meer bij de wedstrijden aanwezig kan zijn, maar probeert er vanaf zijn hotelkamer in Hongarije het beste van te maken. "Ik kan gelukkig heel veel doen op afstand. Kijk beelden van de andere teams. Deel beelden via WeTransfer en WhatsApp met de keepers en we FaceTimen veel. Dan bespreken we de wedstrijden."

'Heb jij het nou nog niet?'
Het Covid-verhaal heeft een behoorlijk impact op het EK voor Nederland. Een EK dat eigenlijk verder in alles onvergetelijk is. "In het begin liep iedereen best wel angstig in de rondte. Je doet voor het eerst mee aan het EK en dan wil je natuurlijk geen corona oplopen. Inmiddels weten we gewoon dat je er niet aan ontkomt. Het is dan ook meer galgenhumor geworden. Zo van: 'heb jij het nou nog niet?' Tot nu toe is alles wat we doen nog geweldig verlopen. Of ik nou op doel ging of dat we een 6e keeper laten invliegen. Het lijkt wel of iedereen boven zichzelf uitstijgt dit toernooi. We hebben alle geluk en dus lachen we maar om de rest, want daar kunnen we toch niets aan doen."

'Gooi de boel gewoon open'
Eijlers is dan ook helemaal klaar met de coronamaatregelen in Nederland. "Gooi de boel gewoon open, denk ik dan. Iedereen krijgt het toch een keer. Linksom of rechtsom. Dat zie je op dit EK. Iedereen heeft er wel een beetje last van, maar bij Duitsland en bij ons is het wel extreem. Wij hadden er 9, maar Duitsland zelfs al 12 en ze verwachten er nog meer. Sommigen zijn inmiddels al naar huis gereden. Ik weet dat Montenegro niet zoveel last heeft, maar ik sprak laatst de trainer en die had daar wel een verklaring voor. In december heeft meer dan het halve team corona gehad. Dan krijg je het daarna iets minder snel."

Keeper Van Leeuwen van werk naar man van de wedstrijd
Inmiddels zijn linkerhoekspeler Tommie Falke en opbouwer Niko Blauw al ingevlogen net als de keepers Thijs van Leeuwen en Rene de Knegt. Van Leeuwen was rustig op zijn werk, waar hij schedelimplantaten maakt. Plots had hij Eijlers aan de lijn, of hij zo snel mogelijk naar Hongarije kon komen. Hij liet alles vallen en een dag later keepte hij geweldig bij de winst op Montenegro. Zo goed dat de 34-jarige goalie bij zijn 2e interland man van de wedstrijd wordt.

Complimenten van over de hele wereld
Nederland doet het dan ook geweldig op dit EK, ondanks alle perikelen. Dat is iets waar Eijlers dan ook graag de focus op legt. "Het gaat niet normaal zo goed. We zitten al een tijd steeds heel dicht tegen kwalificaties aan. Nu sta je er gewoon en krijg je vanuit de hele wereld complimenten over het handbal dat je speelt. Het is echt mooi wat we laten zien en daar ben ik trots op."

Maandag om 18.00 uur speelt Nederland in de hoofdronde van het EK tegen Denemarken.
Jan Koning
Jan 'the King' maakt dagelijks interviews voor Sportnieuws.nl. Hij is al sinds 1981 de sportwereld aan het ontdekken. Van rugby tot waterpolo en van basketbal tot voetbal, er is bijna geen sport die hij niet heeft verslagen of waar hij geen affiniteit mee heeft.