Amerikaanse estafetteploeg toch NIET gediskwalificeerd, Nederland tekent protest aan

31 juli 2021

AFP
4x400meter-estafette-nederland-amerika

De Nederlandse gemixte estafetteploeg plaatste zich vrijdag voor de finale op de 4x400 meter. De atleten verrasten met een sterke tijd én hoefden in de finale geen rekening te houden met topland Amerika. Die wisselden hun stokje op de atletiekbaan verkeerd en werden gediskwalificeerd.


UPDATE 17.15 UUR
De uitslag van de finale blijft staan, ondanks de protesten van verschillende landen om Amerika uit te sluiten. Dat betekent dus dat Nederland op de 4e plek blijft staan en Amerika brons pakt.

Maar zaterdag was de Amerikaanse estafetteploeg ineens niet meer gediskwalificeerd en mogen ze 'gewoon' meedoen aan de finale. Nederland is het daar niet mee eens en heeft volgens de Atletiekunie een protest aangetekend. Er is namelijk geen reden gegeven door de organisatie waarom de diskwalificatie is ingetrokken.

Na de race uitspraak
Waarschijnlijk zal de jury na de race pas uitspraak doen over het protest, dus de VS lijkt sowieso van start te gaan. Als Nederland in het gelijk wordt gesteld, dan wordt de Amerikaanse ploeg uit de eindstand gehaald.

14.35u Nederlandse tijd
De finale van de 4x400 meter estafette is rond 14.35 uur Nederlandse tijd. Op de afstand moeten 2 mannen en 2 vrouwen per land zo snel mogelijk hun rondjes lopen.