Dit gebeurde er vannacht op de Olympische Spelen: dubbeltwee roeit olympisch record

Eimert Pruis • 11:02, 23-07-2021 / Laatste Update: 22:43, 04-01-2024

De Olympische Spelen zijn begonnen! De openingsceremonie is pas vrijdagmiddag om 13.00 uur (Nederlandse tijd) maar in de nacht van 22 op 23 juli zijn al diverse Nederlanders in actie geweest.

De dubbeltwee sprong erbovenuit. Melvin Twellaar en Stef Broenink gingen zo hard in hun heat dat ze een olympisch record roeide. De dubbeltwee staat daarmee in de halve finale.

Eerder waren de Oranje Leeuwinnen al in actie gekomen op de Olympische Spelen, en hoe! De voetbalvrouwen liepen over Zambia heen met 10-3.

Roeitoernooi begonnen

Er kwamen meer roeiers in actie vannacht. Finn Florijn (21), zoon van legendarische roeier en 2-voudig olympisch kampioen Ronald Florijn, begon de nacht in de skiff. Hij kwam in zijn serie niet verder dan de 4e plaats en moet zaterdag in de herkansingen strijden om een plek in de kwartfinale.

De belangrijkste troef in het roeien bij TeamNL is de dubbelvier. Zij gingen met overmacht door naar de finale. De wereldkampioen van 2019 won de finale en is daardoor direct zeker van een finaleplaats. De finale is dinsdag en Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zijn er in ieder geval klaar voor.

Ook de vrouwendubbelvier zijn zeker van de finale. De vier eindigde in de serie als 2e achter Duitsland. Bij de vrouwen kwamen de skiff en dubbeltwee ook in actie. Lisa Scheenaard en Roos de Jong wonnen hun serie en zijn door naar de halve finale. Sophie Souwer (skiff) werd 2e in haar serie en mag maandag de kwartfinale roeien.

Handboogschieten

Handboogschutster Gabriela Schloesser-Bayardo noteerde de 20e score in de plaatsingsronde. De geboren Mexicaanse, getrouwd met de Nederlandse boogschutter Mike Schloesser, kwam met 72 pijlen tot een score van 652 punten. Ze schoot 23 keer een 10. Donderdag schiet ze in de 1e ronde tegen Svetlana Gomboeva, die als 45e eindigde in de plaatsingsronde.

De Nederlandse schutters begonnen uitstekend aan de Olympische Spelen. In de plaatsingsronde met 64 schutters kwamen Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma respectievelijk tot de 6e, 8e en 14e score. In het landenklassement eindigde het trio als 2e. Een meer dan goed begin dus!