Nederlandse roeiers wervelend van start: iedereen nog in de race voor de medailles

Eimert Pruis • 11:50, 23-07-2021 / Laatste Update: 01:26, 08-01-2024

Het roeitoernooi wachtte de openingsceremonie niet af en is alvast begonnen aan de Olympische Spelen. TeamNL deed het uitstekend op alle disciplines en iedereen is nog steeds in de race om de medailles.

De dubbeltwee bij de vrouwen Lisa Scheenaard en Roos de Jong maakten hun favorietenrol waar en wonnen de serie. Zij zijn daardoor door naar de halve finale. De dubbeltwee bij de mannen staan ook in de halve eindstrijd. Melvin Twellaar en Stef Broenink piekten al vroeg en roeiden een olympisch record.

De skiff, waarbij slechts 1 roeier in de boot zit, kwam ook in actie. Zowel bij de mannen als vrouwen hebben we een Nederlandse troef. Sophie Souwer werd 2e in haar serie en plaatste zich daardoor voor de kwartfinale. Finn Florijn, zoon van 2-voudig olympisch roeikampioen Ronald Florijn, wist zich nog niet te plaatsen voor de kwartfinale. Hij kwam tot een 4e plek, wel genoeg om de herkansingen te roeien.

En dan de dubbelviers. De vier vrouwen eindigden in de serie als 2e achter Duitsland en plaatsten zich daardoor voor de finale. De vlaggenschip van het Nederlandse roeien, de mannen dubbelvier, plaatste zich uiteraard ook voor de eindstrijd. Met overmacht roeide de wereldkampioen van 2019 naar de finale.