Gemiste penalty's komen Oranje Leeuwinnen duur te staan: uitgeschakeld op Olympische Spelen

Martijn Baars • 17:45, 30-07-2021 / Laatste Update: 21:53, 04-01-2024

De Oranje Leeuwinnen zijn uitgeschakeld op de Olympische Spelen. De Nederlandse voetbalsters waren in de kwartfinale vaak de betere partij, maar verloren uiteindelijk heel zuur van Amerika. Na verlenging en penalty's trokken de Amerikaanse voetbalsters aan het langste eind.

En die nederlaag was zeer onnodig. Zeker omdat Nederland 10 minuten voor tijd een penalty kreeg na een overtreding op Beeresteyn. Lieke Martens kon het lot bezegelen, maar schoot heel zwak in. De Amerikaanse keepster Alyssa Naeher kon de bal makkelijk stoppen en dus bleef het 2-2.

Miedema

Topspits Vivianne Miedema had er in d'r eentje voor gezorgd dat Nederland in het spoor van topfavoriet Amerika kon blijven. Ze scoorde zowel de 1-0 als de 2-2. Tussendoor scoorden Samantha Mewis en Lynn Williams voor de Verenigde Staten.

Gemiste penalty

In de tweede helft was Nederland beter, maar was het in verdedigend opzicht wel vaak billenknijpen. Martens had desondanks de 3-2 en dus de beslissing in de olympische kwartfinale op de schoen, maar miste de penalty.

Afgekeurde goals

In de verlenging hadden de 22 speelsters duidelijk last van vermoeidheid en de warmte. Aan beide kanten werden goals afgekeurd vanwege buitenspel. Martens aan de ene kant en Press en Morgan aan de andere kant. Maar ze telden dus terecht niet en dus werden het strafschoppen.

Miedema miste meteen de eerste strafschop, waardoor Nederland meteen achter de feiten aanliep. Toen ook Nouwen de 4e pingel miste, was het einde verhaal. Nederland is uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Amerika gaat naar de halve finale tegen Canada.