Kjeld Nuis en Thomas Krol maken voorspelling Wennemars waar: goud en zilver op de 1500 meter

8 februari 2022

ANP
kjeld-nuis-1500-meter-goud-zilver

Kjeld Nuis heeft op fantastische wijze zijn olympische titel op de 1500 meter teruggepakt. De Nederlandse schaatser reed alles en iedereen op een hoop en niemand kwam in de buurt van zijn olympisch record. Een rit vóór Nuis zette Thomas Krol al een olympisch record neer en samen met Nuis pakte Krol de 2 beste medailles. Goud voor Nuis, zilver voor Krol. Precies wat Erben Wennemars voorspelde!


Marcel Bosker moest als eerste Nederlander al in rit 3 aan de bak. Hij reed als enige van de mannen voor de dweil een goeie 1500 meter en nam de leiding. Na de dweil kwamen de toppers pas in actie en pakte ROC-schaatser Trofimov de beste tijd meteen af van Bosker. Die vond dat helemaal niet erg, want hij vond het ook prima om 14e te worden.

1 en 2 Nuis en Krol
Maar daarna kwam kanon Krol. Hij reed met 1:43.55 een nieuw olympisch record en legde de lat torenhoog voor de concurrenten. Na Krol kwam Nuis meteen in actie. Hij dook er in de slotronde 0,34 seconde onder, pakte dus meteen het olympisch record weer af en hoopte daarmee het succesvol verdedigen van zijn olympische titel af te dwingen.

4 ritten wachten
Nuis moest 4 ritten wachten om te zien wat die tijd waard was. De eerste concurrent, de 36-jarige Amerikaan Joey Mantia, kwam niet eens in de buurt. Dus was het wachten op de Chinees Zhongyang Ning. Maar ook hij staarde zich blind op de Nederlandse tijd. Daardoor stonden Nuis en Krol met nog 1 rit te gaan op goud en zilver.

Olympisch kampioen!
Connor Howe (Canada) en de Noor Allan Dahl Johansson waren geen gevaar. Dus kon Nuis keihard juichen voor zijn gouden medaille op de 1500 meter. De enige afstand waar hij aan mee mocht doen in Beijing!