Mooie rol zonder medailles voor Bauke Mollema in olympische wegrit, Carapaz wint goud

Martijn Baars • 12:29, 24-07-2021 / Laatste Update: 19:52, 05-01-2024

Bauke Mollema heeft namens Nederland een mooie rol gespeeld in de olympische wegrace in Tokio. De wielrenner zat heel lang in de achtervolging op winnaar Richard Carapaz en streed in de sprint om zilver en brons. Uiteindelijk werd het net niks voor de Nederlander. Mollema werd achter Van Aert (zilver) en Tadej Pogacar (brons) vierde.

De 234 kilometer lange wegrit werd gedomineerd door eenlingen. De eerste vluchters (Evenepoel, Dunbar en Nibali) kregen nog geen ruimte van het peloton, dat aangevoerd werd door Frankrijk en Nederland. Pas toen zij ingerekend waren op 50 kilometer van de streep, reden er 2 serieuze renners weg: Richard Carapaz (Ecuador) en Brandon McNulty (Amerika).

Achtervolging

Mollema zat samen met onder anderen Tourwinnaar Tadej Pogacar, Wout van Aert, Fuglsang en Kwiatkowski in de achtervolging op die 2. Maar zij bleven op zo'n 40 seconden steken van Carapaz en McNulty. Totdat Van Aert en Rigoberto Uran gingen trappen. Bunnen no-time was de achterstand van 41 seconden praktisch goedgemaakt.

Carapaz is Van Aert te slim af

Carapaz zag de achtervolgers aankomen en besloot McNulty achter zich te laten in een ultieme poging om solo vooraan te blijven. In de achtervolgingsgroep werd het oorlog. Michael Woods en David Gaudu vlogen 1 voor 1 weg, maar samengeklonterd kregen ze Carapaz maar niet te pakken. Hij won dus en pakte goud.

Dus ging de strijd achter de Ecuadoriaan om het zilver en brons. Die medailles gingen naar de Belg Van Aert en de Sloveen Tadej Pogacar.

Opvolger van Van Avermaet

Greg Van Avermaet werd in Rio de Janeiro nog olympisch kampioen en droeg 5 jaar lang de gouden helm in het peloton. Nu mag Carapaz dat doen tot de Zomerspelen van 2024 in Parijs.