Prachtig: Poolse tafeltennisster zonder rechterhand en onderarm naar 2e ronde op Olympische Spelen

24 juli 2021

EPA

Nog geen half uur had Natalia Partyka nodig om bij de Olympische Spelen de 2 ronde te bereiken in het tafeltennis. De setstanden spraken boekdelen, maar de prestatie wordt pas echt bijzonder als je weet dat de Poolse het met een handicap moet doen.


Partyka werd namelijk geboren zonder rechterhand- en onderarm. Ze oefende thuis met haar zus, tot ze dit niveau ontgroeid was. In 2004 schreef ze voor het eerst geschiedenis door de jongste Paralympisch kampioen te worden binnen het tafeltennis. Vier jaar later was ze nog eens goed voor een primeur, toen ze namens haar land deelnam aan het teamevent op de Olympische Zomerspelen van Peking.

Li Jie
In Londen lukte het Partyka vervolgens ook zich te plaatsen voor het enkelspel. Na 7 zwaarbevochte sets bereikte ze de 2e ronde, waarin ze vervolgens moest buigen voor de Nederlandse Li Jie.

Tegen Britt Eerland?
Vanochtend bereikte de nummer 80 van de wereld in Tokio opnieuw de 2e ronde. De veel lager geklasseerde Australische Michelle Bromley moest er na 4 sets aan geloven: 11-3, 11-5, 11-5, 11-7. Zondag moet ze af zien te rekenen met een Egyptische, waarna mogelijk een confrontatie met de Nederlandse Britt Eerland wacht. Zij stroomt als nummer 16 geplaatst in de derde ronde in.